Infecția care dublează riscul de apariție a demenței. Este comună și rămâne în stare latentă în corp

herpesul - FOTO: Freepik@ Iftikhar Alam
O infecție comună frecvent întâlnită poate dubla riscul de apariție a demenței.

O infecție virală comună ar putea dubla riscul de demență la adulții mai în vârstă, conform unui studiu. Se estimează că aproximativ jumătate din populația globală este afectată de această infecție comună. Expunerea la un virus asociat cu herpesul bucal obișnuit ar putea dubla riscul cuiva de a dezvolta demență, conform unui nou studiu alarmant, notează Express.

Herpesul, factor de risc pentru demență

Cercetarea realizată de o echipă de la Universitatea din Uppsala din Suedia, a constatat că persoanele care au avut virusul herpes la un moment dat în viața lor ar putea fi de două ori mai vulnerabile la această afecțiune, în comparație cu cei care nu au fost niciodată infectați.

Cercetătorii speră că acest lucru ar putea deschide calea pentru cercetarea potențialului utilizării medicamentelor anti-herpes ca modalitate de reducere a riscului de demență.

Noul studiu este cel mai recent care indică faptul că unele tipuri de infecții virale pot fi legate de accelerarea declinului cognitiv. În cadrul studiului, un grup de 1.000 de persoane în vârstă de 70 de ani din Uppsala au fost urmărite pe o perioadă de 15 ani.

Vezi și: Luna în care te-ai născut, impact asupra sănătății. Dacă ești născut în luna ASTA, ești ferit de anumite boli

S-a constatat că persoanele care au fost infectate cu HSV la un moment dat în viața lor aveau de două ori mai multe șanse să dezvolte demență, în comparație cu cei care nu au fost niciodată infectați.

S-a constatat că acest lucru este valabil indiferent de cele două factori de predicție cei mai puternici ai bolii Alzheimer în prezent: vârsta și purtarea unei variante a genei APOE-4.

Coautoarea studiului, Erika Vestin, studentă la medicină la Universitatea din Uppsala, a explicat ce este particular, de fapt.

"Ceea ce este special în acest studiu particular este că participanții au aproximativ aceeași vârstă, ceea ce face rezultatele chiar mai fiabile, deoarece diferențele de vârstă, care altfel sunt legate de dezvoltarea demenței, nu pot confunda rezultatele”, a spus Erika Vestin.

Vezi și: Semnul cancerului de colon care apare pe față. Indiciul simplu care face diferența dintre viață și moarte

55 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de demență. Vârsta înaintată și purtarea genei de risc APOE-4 sunt deja factori de risc cunoscuți.

Rezultatele vin în contextul în care cercetările anterioare au sugerat deja o legătură între infecția cu HSV și boala Alzheimer.

"Este incitant faptul că rezultatele confirmă studiile anterioare. Tot mai multe dovezi apar din studii care, la fel ca constatările noastre, indică virusul herpes simplex ca factor de risc pentru demență", a spus Erika Vestin.

Echipa a declarat că acum este nevoie să se investigheze mai departe dacă medicamentele deja cunoscute împotriva virusului herpes simplex pot reduce riscul de demență și posibilitatea de a dezvolta noi vaccinuri.

"Rezultatele pot impulsiona cercetarea demenței mai departe către tratarea bolii într-o etapă incipientă folosind medicamente comune împotriva virusului herpes, sau prevenirea bolii înainte să apară",  a mai spus Erika Vestin.

Vezi și: Alimentele care sunt dăunătoare pentru fiecare parte a corpului. Responsabile de apariția a 32 de boli. Le consumăm de mai multe ori pe zi

Herpesul, infecție comună

Virusul herpes simplex, sau HSV, este o infecție comună care poate cauza vezicule sau ulcere dureroase. Se răspândește prin contactul piele-pe-piele și este purtat de aproximativ 3,7 miliarde de persoane sub vârsta de 50 de ani din întreaga lume.

Există două tipuri de HSV, HSV-1 și HSV-2. HSV-1 este mult mai comun și provoacă infecții în sau în jurul gurii, dar poate să se răspândească și la nivelul organelor genitale.

HSV-2 se răspândește prin contact sexual și provoacă herpes genital. O infecție cu herpes este pe viață, dar simptomele pot apărea și dispărea de-a lungul timpului și multe persoane nu pot prezenta niciodată simptome pentru a indica că au fost infectate la un moment dat în viața lor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele comune ale herpesului oral includ vezicule (vârfuri reci) sau ulcere deschise (ulcere) în sau în jurul gurii sau buzelor.

Simptomele comune ale herpesului genital includ umflături, vezicule sau ulcere deschise (ulcere) în jurul organelor genitale sau anusului. Aceste ulcere și vezicule sunt de obicei dureroase. Veziculele pot să se spargă, să curgă și apoi să se formeze cruste.

Vezi și: Fructul care te ajută să ai un somn odihnitor. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat

În timpul primei infecții, persoanele ar putea experimenta:

- Febră

- Dureri generalizate

- Durere în gât (herpes oral)

- Durere de cap

- Ganglioni limfatici umflați în apropierea infecției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel