Indigestia: tot ce trebuie să știi despre simptome și gravitatea lor

Indigestie
Indigestia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apar ocazional și trec de la sine. Totuși, există simptome care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne prezentăm la medic. de asemenea, sunt lucruri pe care le putem face pentru a reduce simptomele.

Toată lumea suferă ocazional de indigestie. În general, este dată de faptul că mâncăm prea mult sau prea repede. Simptomele pe care le simțim apoi sunt senzația de disconfort, plinătate, dureri de stomac, balonare sau arsuri la stomac.
De cele mai multe ori, aceste episoade sunt inofensive. Dar, în timp, se întâmplă frecvent ca indigestia să devină mai frecventă și mai severă, o afecțiune numită dispepsie cronică sau indigestie recurentă. Cauza principală? Un sistem digestiv îmbătrânit.
„Digestia încetinește în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a digera și a trece mâncarea prin tractul digestiv”, spune dr. Kyle Staller, directorul Laboratorului de motilitate gastrointestinală de la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard. „Cu cât mâncarea rămâne mai mult în stomac, cu atât pot apărea mai multe probleme”.

Alte cauze ale indigestiei

Cu toate acestea, arată specialiștii de la Harvard Medical School, digestia lentă nu este singurul factor. Adulții mai în vârstă sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă afecțiuni care pot depăși indigestia obișnuită, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD), ulcerele și sensibilitățile alimentare, cum ar fi intoleranța la lactoză. Alte probleme digestive legate de indigestia cronică includ sindromul intestinului iritabil (IBS) și dispepsie funcțională, ambele implicând simptome de indigestie persistente fără o cauză specifică.
De cele mai multe ori, indigestia trece singură într-un timp scurt. Este posibil să aveți nevoie de ajutorul preparatelor fără prescripție medicală, cum ar fi pastilele antiacide sau lichide; medicamente pentru stomac deranjat, cum ar fi subsalicilatul de bismut; sau un blocant acid pentru ameliorarea arsurilor la stomac, fie un inhibitor al pompei de protoni cum ar fi omeprazol sau lansoprazol sau un blocant H2 ca famotidina.

Dar aceste remedii din farmacii au unele avertismente. Antiacidele care conțin magneziu pot provoca diaree, în timp ce carbonatul de calciu (Tums) sau antiacidele pe bază de aluminiu pot duce la constipație.
Aceste medicamente sunt potrivite pentru utilizare ocazională, dar dacă le utilizați de trei sau mai multe ori pe săptămână, consultați-vă medicul. „Aceasta ar putea fi o alarmă a unei posibile probleme digestive mai mari”, spune dr. Staller.
Alte semnale includ sângerări rectale, scaune negre, dificultăți la înghițire sau scădere bruscă în greutate. Acestea pot fi semne ale unor probleme mai severe, cum ar fi inflamația tractului digestiv, ulcerul sau cancerul de stomac sau de esofag.

Cum le reducem frecvența 

Cu toate acestea, dacă problema este indigestia recurentă, puteți face multe pentru a reduce frecvența și severitatea acesteia fără medicamente. 

De exemplu:
Reduce stresul. Stresul poate contribui la probleme digestive prin axa creier-intestin, care este linia de comunicare constantă între creier și tractul intestinal.
„Stresul este rareori singurul motiv pentru problemele digestive, dar servește la amplificarea oricăror simptome pe care le-ați putea avea”, spune dr. Staller. 

Renunțați la tutun și alcool. Fumatul crește probabilitatea de reflux, ca să nu mai vorbim de cancerele digestive. Consumul excesiv de alcool - 15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați - crește, de asemenea, riscul apariției multor boli gastro-intestinale. Chiar și băuturile ocazionale pot declanșa un episod al unei probleme digestive subiacente.

Reduceți excesul de greutate. Persoanele supraponderale sunt mai susceptibile de a avea indigestie, în special refluxul acid, deoarece excesul de greutate crește presiunea abdominală și facilitează fluxul acidului din stomac înapoi în esofag. Dar orice cantitate de creștere în greutate poate afecta digestia. Dacă cântăriți mai mult decât ar trebui, pierderea a doar cinci până la 10 kilograme poate avea un impact semnificativ, spune dr. Staller.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel