Incontinența urinară: de efort, de stres, mixtă, cauze și tratament. Ce înseamnă dacă pierzi urină când strănuți sau tușești. Pârlițeanu: E ca la paharul plin în care mai arunci un bănuț

Incontinenta urinara - Foto: Freepik @MrDm @ArtPhoto_studio
EXCLUSIV
Incontinența urinară: de efort, de stres și mixtă. Când apare și care este tratamentul. Care e cea mai frecventă incontinență urinară la femei.

Incontinența urinară este o afecțiune comună, dar adesea neglijată, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Această problemă de sănătate poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, afectând atât bărbații, cât și femeile de diferite vârste.

Incontinența urinară poate fi cauzată de mai multe factori, iar înțelegerea cauzelor poate fi esențială pentru diagnostic și tratament adecvat.

"Incontinența urinară este un subiect care trebuie să-l elaborăm un pic.

Incontinența are trei tipuri:

- Una este incontinența de efort și este tipică pentru femei și anume pierderea de urină necontrolată în cazul tusei, strănutului, când pacienta face un efort brusc de a ridica ceva sau efectiv când se ridică de pe scaun, se produce această pierdere de urină. 

- Există incontinența de stres și nu vorbim de stresul de la serviciu, stresul de zi cu zi, ci vorbim de un stres al vezicii urinare și anume apare o contracție bruscă la o cantitate de urină de obicei mică, în care pacientul simte nevoia urgentă de a urina, că dacă nu, pierde, și imediat acești pacienți fug la toaletă, nu rezistă.

Sanador

Sunt pacienții care tot timpul unde se duc, știu unde este toaleta, tot timpul sunt orientați, nu consumă lichide când pleacă de acasă din cauza acestei dorințe de a fugi repede la toaletă.

- Și apoi există  incontinența mixtă, care le asociază pe amândouă, iar la bărbați există incontinența prin prea plin se numește - care este pe o incontinență specifică patologiei de adenom de prostată,  unde din cauză că pacientul și-a neglijat simptomele ajunge efectiv să nu mai urineze, ci să piardă urină. 

E ca la paharul plin în care mai arunci un bănuț. Se strânge urină în vezică, ea se evacuează",  a declarat Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care e cea mai frecventă incontinență urinară

"Cea mai frecventă incontinență e cea de efort întâlnită la femei.

Incontinența asta de efort o întâlnim și la bărbați, în special după operațiile de proastatectomie și le explicăm că poate fi temporară, poate să dureze între 3 săptămâni și șase luni și ea se va reduce și va ajunge să fie destul de continentă pe parcursul vieții. 

Vorbim de incontinența asta de efort la femeii ce are mai mulți factori de risc.

În primul rând nașterile, modificările aparatului genito-urinar. 

Dacă pacienta a suferit intervenții în sfera ginecologică și aici mă refer la acele intervenții de histerectomie, de nașteri naturale și automat mai multe nașteri și pacienta a suferit modificări în sfera perineului, automat ea își va pierde o laxitate a vaginului și astfel va apărea ceea ce se numește o mobilitate a uretrei, ea va fi mai mobilă, va cădea și efectiv pacienta va pierde după o anumită vârstă. 

Un alt factor este greutatea. Pacientele supraponderale sau obeze au un risc mare de incontinență și este normal de înțeles acest lucru din cauza presiunii mari pe vezică și mai departe pe ureter. 

Fumatul și tusea fumătorului este un alt factor pentru partea de incontinență urinară. În situațiile acestea la  incontinența de efort noi sfătuim pacientele pe de o parte să-și întărească musculatura pelvină, pelineală prin gimnastică pelvină, prin ceea exerciții de intărire a musculaturii pelvine", a conchis medicul Bogdan Gabriel Pârlițeanu.

Vezi emisiunea aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel