În Anglia se încearcă descurajarea populației să facă ecografii. Dr. Radu Mihai: Odată ce ai cerut-o, o să ai un diagnostic de nodul tiroidian

Noduli tiroida - Foto: Freepik @Flowo
EXCLUSIV
"În România, omul intră pe ușă cerând să i se facă o ecografie tiroidiană de control. Ori, odată ce ai cerut-o, o să ai un diagnostic de nodul tiroidian".

"Nodulii tiroidieni sunt descoperiți la foarte mulți oameni pentru că ecografia a crescut ca accesibilitate uriaș", ne-a spus Dr. Radu Mihai.

Tiroida este o glandă situată în gât, care produce hormoni precum tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Acești hormoni acționează ca mesageri în sânge și țesuturi, afectând o gamă largă de procese corporale, de la reglarea metabolismului, la formarea de proteine noi.

Ecografia glandei tiroide produce imagini care ajută la diagnosticarea unor afecțiuni precum cancerul, gușa și boala Graves.

Glanda tiroidă este un organ important care produce mai mulți hormoni. Diverse afecțiuni pot afecta tiroida, unele dintre acestea având consecințe potențial grave.

Ecografia este o tehnică de imagistică medicală care utilizează unde sonore de frecvență foarte mare pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Aceasta poate permite medicilor să pună un diagnostic fără a folosi tehnici mai invazive, cum ar fi biopsiile, potrivit Medical News Today.

Ecografiile sunt sigure, utile și ieftine ca procedură, ajutând medicii să diagnosticheze diverse probleme tiroidiene.

"Este o problemă culturală în diverse țări, diferă un pic dorința pacientului de a avea aceste ecografii. 

În Anglia, unde lucrez de 30 de ani, se încearcă să se descurajeze populația să facă ecografii, pentru că mai mult de jumate din adulți vor fi găsiți să aibă noduli tiroidieni.

Se discută dacă nodulii care apar benigni ar mai trebui menționați că odată ce îi menționezi, omul se îngrijorează și se declanșează un întreg proces de investigație. 

Pe când în alte țări, Grecia, la fel ca România, omul intră pe ușă cerând să i se facă o ecografie tiroidiană de control. Ori, odată ce ai cerut-o, o să ai un diagnostic de nodul tiroidian.

E aproape imposibil dacă ești destul de avansat în vârstă, odată ce ai trecut de 40 de ani, sigur există nodularitate în interiorul tiroidei și eticheta s-a pus. Deci sunt extrem de mulți",  a declarat Dr. Radu Mihai, medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel