Hormonul pe care îl poate suprima apa: descoperiri surprinzătoare

Apa alcalină e o teapa spune chirurgul Mihail Pautov
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că fructoza stimulează eliberarea de vasopresină, un hormon legat de obezitate și diabet. 

Cercetătorii au mai descoperit că apa poate suprima hormonul și poate atenua aceste condiții, în testele făcute pe șoareci. „Semnificația clinică a acestei lucrări este că poate încuraja studiile pentru a evalua dacă creșterile simple ale aportului de apă pot atenua în mod eficient obezitatea și sindromul metabolic”, a declarat autorul principal al studiului, Miguel A. Lanaspa, dr. Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, specializată în boli renale și hipertensiune.
Studiul a fost publicat marți în revista JCI Insight.

Lanaspa și colegul său, Richard Johnson, doctor în științe medicale, de asemenea profesor la Școala de Medicină CU, au vrut să înțeleagă de ce vasopresina, care menține nivelul apei corpului, a fost crescută la cei cu obezitate și diabet. Au hrănit șoareci cu apă cu zahăr, în special fructoză, și au descoperit că stimulează creierul să producă vasopresină. La rândul său, vasopresina a stocat apa sub formă de grăsime, provocând deshidratarea, ceea ce a declanșat obezitatea. Tratarea șoarecilor cu apă fără zahăr a redus obezitatea.
Potrivit lui Lanaspa, aceasta este prima dată când oamenii de știință au arătat cum vasopresina acționează asupra zahărului din dietă pentru a provoca obezitate și diabet.
„Am constatat ca face acest lucru prin lucrul printr-un anumit receptor de vasopresina cunoscut sub numele de V1b”, a spus el. „Acest receptor este cunoscut de ceva vreme, dar nimeni nu i-a înțeles cu adevărat funcția. Am constatat că șoarecii lipsiți de V1b erau complet protejați de efectele zahărului. Arătăm, de asemenea, că administrarea de apă poate suprima vasopresina și previne și tratează obezitatea."

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că deshidratarea poate stimula formarea grăsimilor.
„Acest lucru explică de ce vasopresina este atât de bogată în mamiferele din deșert, deoarece nu au acces ușor la apă”, a spus Johnson. „Așadar, vasopresina conservă apa stocând-o sub formă de grăsime”.
Aceste date se potrivesc cu observațiile care arată că persoanele obeze au adesea semne de deshidratare. De asemenea, explică de ce dietele bogate în sare pot provoca, de asemenea, obezitate și diabet.
Cercetătorii au descoperit că terapia cu apă protejează eficient împotriva sindromului metabolic - o colecție de afecțiuni, inclusiv hipertensiune arterială, zahăr din sânge ridicat și niveluri ridicate de trigliceride care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
„Cel mai bun mod de a bloca vasopresina este să bei apă”, a spus Lanaspa. "Acest lucru este plin de speranță, deoarece înseamnă că putem avea un mod ieftin și ușor de a ne îmbunătăți viața și de a trata sindromul metabolic."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel