Hipotensiunea, semne de avertizare că ai tensiune scăzută. Cauze și tratament

Hipotensiunea poate duce la probleme grave
Știți că tensiunea arterială ridicată este rea pentru dvs., dar știați că tensiunea arterială scăzută - hipotensiunea - poate provoca și ea probleme grave? Iată semnele ei de avertizare, cauzele și tratamentul:

Medicul dumneavoastră vă poate spune că aveți tensiune arterială scăzută atunci când valorile sunt mai mici de 90 / 60. Termenul medical este de hipotensiune. Dar nu este întotdeauna o problemă. Spre deosebire de hipertensiunea arterială, medicii nu folosesc de obicei un set standard de cifre pentru a afla dacă sunteți bolnav. Dar, dacă aveți, de asemenea, simptome precum amețeală și greață, ar putea fi un semn că tensiunea arterială este prea mică pentru sănătatea voastră.

Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiometru este o manșetă legată de un dispozitiv special, care se strânge în jurul brațului pentru a obține două măsurători. Numărul de sus, sau „sistolic", notează presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor atunci când inima bate. Numărul inferior, sau „diastolic", măsoară presiunea dintre bătăi, în timp ce inima se relaxează și se umple cu sânge. Puteți afla tensiunea în cabinetul medicului dumneavoastră sau acasă.

Simptome

Creierul dă, de obicei, primele simptome ale hipotensiunii. Pe lângă amețeli și greață, s-ar putea să vă lipsească energia și să vă fie greu să gândiți logic. Unii oameni simt că plutesc sau leșină, au pielea rece, albă, respirație mai rapidă, vedere neclară sau durere toracică. Dacă tensiunea scăzută este cauzată de deshidratare, s-ar putea să vă simțiți neobișnuit de însetat.

Cauză: Vasele de sânge dilatate

Uneori, vasele de sânge se extind. Aceasta înseamnă că există mai mult spațiu pentru a se răspândi sângele, ceea ce pune mai puțină presiune asupra pereților lor. Unele medicamente, în special un tip numit vasodilatatoare, pot provoca acest lucru. La fel pot să facă leziuni ale coloanei vertebrale care dăunează anumitor nervi; infecții bacteriene grave și reacții alergice. Problemele hormonale cum ar fi boala Addison, care slăbește glandele suprarenale, pot, de asemenea, să o producă.

Cauza: Mai puțin sânge

Mai puțin sânge înseamnă mai puțină presiune asupra venelor și arterelor. O vătămare vă poate provoca sângerare - fie în afara corpului unde îl puteți vedea, fie înăuntru. S-ar putea să se întâmple dacă nu beți suficientă apă, vasele de sânge au scurgeri de lichide sau aveți o afecțiune numită anemie. Uneori rinichii elimină de prea mult lichid din cauza unei boli sau a anumitor medicamente, cum ar fi diureticele.

Cauza: probleme cu inima

Cu cât mai mult sânge pompează inima pe minut, cu atât este mai mare tensiunea arterială. Anumite medicamente, împreună cu probleme hormonale, leziuni ale inimii sau semnale electrice necorespunzătoare pot face inima să bată prea lent, ceea ce scade presiunea. Sau poate că inima nu este la fel de puternică cum a fost din cauza atacului de cord, a insuficienței cardiace sau a problemelor cu valvele, și astfel că nu pompează cât mai mult sânge pe bătăie.

Cauză: Ridicatul rapid

În mod normal, atunci când te ridici brusc, corpul trimite un semnal către creierul tău, care spune: "Hei, tocmai am aruncat o grămadă de sânge până la picioare și burtă și trebuie să pompez mai mult înapoi până sus, ai amețit și o să treacă!" Dar, uneori, creierul nu primește destul de repede mesajul și începeți să vă simțiți rău. S-ar putea chiar să lesinați. Medicul dumneavoastră poate numi această problemă „hipotensiune ortostatică" sau „sincopă vasovagală".

Cauză: Statul în picioare pentru perioade lungi

După ce stați în picioare pentru o vreme îndelungată, sângele poate începe să se adune în picioare. Dacă creierul nu va spune inimii să pompeze suficient pentru a menține tensiunea arterială riducată, s-ar putea să scadă atât de mult pentru a vă face să vă simțiți amețit și să vă fie greață. S-ar putea chiar să leșinați, atrag atenția experții WebMD. Medicul dvs. ar putea numi aceasta „hipotensiune mediată neuronal". Ca orice relație proastă, problema este comunicarea slabă, în acest caz, între inimă și creier.

Cum se pune diagnosticul

Odată ce medicul vă cunoaște simptomele, testele de sânge pot ajuta la diagnosticarea motivului pentru care vă scade tensiunea arterială. O electrocardiogramă, ultrasunete și alte teste verifică sănătatea inimii. Manevra Valsalva observă semnale nervoase care controlează inima și vasele de sânge și un test de „masă de înclinare" se uită la modul în care corpul răspunde schimbărilor de poziție.

Tratamentul

Depinde de cauză. Este posibil să aveți nevoie să tratați condițiile care vă dau tensiune arterială scăzută. Dacă medicamentul este o problemă, este posibil să trebuiască să îl schimbați sau să reduceți doza, însă discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte să faceți asta. Alte medicamente pot ajuta la scăderea presiunii, iar șosetele de comprimare pot ajuta la împingerea sângelui de la locul în care se adună în picioare. Dacă nu aveți simptome deranjante, este posibil să nu aveți nevoie de tratament.

Modificări ale stilului de viață

Puteți ajuta la diminuarea simptomelor de tensiune arterială scăzută la domiciliu. Adăugați un pic mai multă sare înapoi în dieta dvs., dar consultați mai întâi medicul. Beți mai multă apă. Menține volumul sanguin, ceea ce crește tensiunea arterială. Reduceți consumul de alcool. Acesta vă poate deshidrata și reduce volumul sanguin și tensiunea arterială. Mâncați mai multe mese mici cu puțini carbohidrați, în loc de trei mese principale, dacă tensiunea scade după ce mâncați.

Când vă duceți la doctor

Dacă vă simțiți confuz sau observați respirație superficială rapid, un puls slab și rapid și o piele rece, palidă, puteți fi în stare de șoc (hipotensiune extremă). Ajungeți imediat la o cameră de urgență. Dar valori mai mici ale tensiunii arteriale, în special fără alte simptome, nu sunt de obicei un semn al unei mari probleme. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă începeți să vă simțiți amețit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel