Hipoglicemia, pericol real. Care sunt simptomele: Netratată duce la COMĂ

hipoglicemia FOTO: Pexels @nataliya vaitkevich
Ce este hipoglicemia? Care sunt simptomele și ce faci în caz de criză hipoglicemică?

Hipoglicemia apare în urma scăderii nivelului de glucoză din sânge. Glucoza este compusul care oferă energie organismului, iar valoare sa în sânge este între 70 și 100 mg/dL în mod normal. După masă, valoarea glicemiei este mai crescută. Orice scădere sub limita inferioară va determina hipoglicemie.

Hipoglicemia poate apărea în urma efortului fizic intens, dietelor stricte, consumului excesiv de alcool, anumitor boli ale organelor interne (boli cardiovasculare, boli renale, boli hepatice, boli ale pancreasului) sau secundar afecțiunilor endocrine. De asemenea, înfometarea sau consumul scăzut de carbohidrați poate cauza hipoglicemie.

Simptome

Hipoglicemia apare brusc, iar manifestările diferă în funcție de persoană și de cât de scăzut este nivelul de glucoză din sânge. În general, hipoglicemia se caracterizează prin:

-oboseală și slăbiciune musculară;

-tremurături;

-transpirații;

-senzație de foame;

-creșterea frecvenței cardiace;

-vedere neclară;

-irascibilitate;

-amețeli și dureri de cap.

Scăderea dramatică a glucozei din sânge poate cauza pierderea conștienței, convulsii, paralizii sau comă hipoglicemică.

Tratament

Tratamentul hipoglicemiei se referă la restabilirea nivelului normal de glucoză în sânge și tratamentul bolilor care au determinat starea de hipoglicemie. 

Uneori, persoanele care suferă de diabet zaharat pot intra în stare de hipoglicemie în urma tratamentului cu insulină.

Administrarea glucozei este tratamentul de urgență al hipoglicemiei. Acest lucru se poate face prin consumul tabletelor de gluzoză, a fructelor sau a unei linguri de miere sau zahăr. Ulterior este recomandată monitorizarea glicemiei. Atunci când glicemia nu crește, administrarea glucagonului este următorul pas. Glucagonul este un hormon secretat în mod normal de către pancreas și are efect invers insulinei, adică crește cantitatea de glucoză din sânge. Administrarea de glucagon se poate face injectabil sau intranazal, dar pentru acest lucru este necesară consultarea medicului în prealabil.

Vezi și: 10 beneficii ale SCORȚIȘOAREI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel