Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Glucoza: nivelul acesteia și legătura cu mortalitatea maternă
25 mai, 17:40
O anume hemoglobină este asociată cu un risc mai mare de efecte nedorite asupra sarcinii - diabet, obezitate - chiar și la femeile care nu au diabet.
Nu există pofte speciale în sarcină, iar gravidele nu trebuie să se îngrașă foarte mult. Altfel, cresc riscurile pentru afecțiuni grave

Cercetători de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că există o asociere între hemoglobina A1c înainte de sarcină, care măsoară concentrația medie de glucoză din sânge, și cu un risc mai mare de sarcină cu probleme, inclusiv la femeile fără diabet. Prin probleme, autorii studiului se referă la dezvoltarea diabetului zaharat și a obezității. Cercetătorii canadieni au folosit date din intervalul 2005-2015, din provincia Ontario, a 31.225 de femei cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani. Cercetătorii au observat că la majoritatea femeilor nu le-a fost testate respectiva hemoglobină, iar la 77% dintre participante nu se știa indicele de masă corporală dinaintea sarcinii. 

Oamenii de știință subliniază că testarea A1c poate identifica ”acele femei cu diabet zaharat preexistent, cu risc de mortalitate maternă severă, într-o manieră similară cu utilizarea actuală în recunoașterea celor cu risc mai mare de anomalii fetale, naștere prematură și preeclampsie”. Momentan, în Canada, medicii nu recomandă testarea A1c la femeile gravide care nu au diabet.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri