Glanda pineală, al treilea ochi, rol esențial. Ce funcții îndeplinește și de ce este importantă

glanda pineala - FOTO: Freepik@artmbi
Glanda pineală produce mai mulți hormoni necesari funcționării organismului.

Glanda pineală este o glandă mică, în formă de mazăre, în creier. Funcția să nu este pe deplin înțeleasă. Cercetătorii ştiu că produce şi reglează unii hormoni, inclusiv melatonină. Funcția principală a glandei pineale este de a primi informații despre ciclul zilnic lumină-întuneric (zi-noapte) din retină în ochi și apoi produce și eliberează melatonina în consecință - niveluri ridicate pe timp de noapte (în timpul orelor întunecate) și niveluri scăzute în timpul zilei (în timpul orelor de lumină).

Melatonina ajută la reglarea ceasului corpului, inclusiv a modelelor de somn. Glanda pineală poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de hormoni feminini și să contribuie la sănătatea cardiovasculară și starea de spirit.

Glanda pineală joacă, de asemenea, un rol în reglarea nivelului de hormoni feminini și poate afecta fertilitatea și ciclul menstrual. Asta se datorează în parte melatoninei produse și excretate de glanda pineală. Un studiu sugerează că melatonină poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva problemelor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza şi hipertensiune arterială. Cu toate acestea, mai multe studii de cercetare sunt necesare în acest sens, notează Healthline.

Vezi și: Femeile în postmenopauză, greșeli. Ce obiceiuri vă afectează sănătatea

Glanda pineală și producția de melatonină

Dacă aveți o tulburare de somn, ar putea fi un semn că glanda pineală nu este producătoare de cantitatea corectă de melatonină. Unii practicieni de medicină alternativă cred că puteți recurge la o dezintoxicare și de a activa glanda pineală pentru a îmbunătăți somnul și deschide al treilea ochi. Nu există nici o cercetare științifică pentru a sprijini aceste afirmații, totuși.

O modalitate de a controla melatonină în corpul dumneavoastră este de a utiliza suplimente de melatonină. Acestea vor face de obicei să te simţi obosit. Acestea vă pot ajuta să vă realiniați ritmul circadian dacă ați călătorit într-un alt fus orar sau ați lucrat o tură de noapte. Suplimentele vă pot ajuta, de asemenea, să adormiți mai repede.

Glanda pineală și sănătatea cardiovasculară

Un studiu din anul 2016 a făcut o revizuire privind legătura dintre melatonină şi sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii au descoperit dovezi ca melatonină produsă de glanda pineală poate avea un impact pozitiv asupra inimii şi tensiunii arteriale. Ei au ajuns la concluzia că melatonină poate fi folosită pentru a trata boli cardiovasculare. Chiar și așa, sunt necesare mai multe studii de cercetare.

Glanda pineală și hormonii feminini

Există unele dovezi că expunerea la lumină și de nivelurile de melatonină pot avea un efect asupra ciclului menstrual al unei femei. Cantitățile reduse de melatonină pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea de ciclurilor menstruale neregulate.

Vezi și: Alzheimer - pensionarea factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi

Glanda pineală și stabilizarea dispoziției

Dimensiunea glandei pineale poate indica riscul pentru anumite tulburări de dispoziție. Un studiu sugerează că un volum mai mic al glandei pineale poate crește riscul de a dezvolta schizofrenie și alte tulburări de dispoziție. Mai multe studii de cercetare sunt necesare pentru a înțelege mai bine efectul volumului glandei pineale asupra tulburărilor de dispoziție.

Glanda pineală, ce se întâmplă dacă nu funcționează corespunzător

Dacă glanda pineală este afectată, aceasta poate duce la un dezechilibru hormonal, care poate afecta alte sisteme din corpul dumneavoastră. De exemplu, tiparele de somn sunt adesea perturbate dacă glanda pineală este afectată. Acest lucru poate apărea în tulburări precum insomnia. În plus, deoarece melatonină interacționează cu hormoni feminini, complicațiile pot afecta ciclul menstrual și fertilitatea.

Glanda pineală este situată în apropierea multor alte structuri importante și interacționează puternic cu sângele și alte fluide. Dacă dezvoltați o tumoare a glandei pineale, aceasta poate afecta multe alte lucruri din corpul dumneavoastră. Unele simptome timpurii ale unei tumori includ:

- Convulsii

- Pierderea memoriei

- Dureri

- Greață

- Deteriorarea vederii și a altor simțuri

Vezi și: Coronarografia, când se recomandă și în ce constă examinarea. Boala arterială coronariană, în topul cauzelor de deces la nivel mondial

Hormonii fericirii. Cum ne influențează emoțiile

Hormonii fericirii sunt studiați de medicii endocrinologi. Cercetările arată care este rolul rolul determinant al hormonilor în funcționarea noastră optimă, de la a dormi bine până la sentimentele pe care femeile le trăiesc în timpul sarcinii. Starea de bine este influențată de hormonii pe care creierul îl eliberează.

Serotonina, hormonul care reglează somnul

Serotonina este un un neurotransmițător care are un efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mâncare, metabolism, agresivitate, sexualitate, memorie, reglarea temperaturii corpului și tot ea este cea care, atunci când experimentăm o stare de fericire, îi „spune” corpului cum să se comporte fericit (zâmbetul, râsul). Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii pentru că reglează dispoziția, înlătură anxietatea și depresia.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel