A început sezonul accidentelor pe...
Ouăle au fost mult timp criticate pentru conținutul lor de colesterol, dar recentele informații de la Asociația Americană a Inimii (AHA) sugerează o schimbare de perspectivă. Deși un ou mare conține 186 de miligrame de colesterol dietetic, AHA recunoaște acum că colesterolul din ouă nu se traduce neapărat printr-un risc mai mare de boală cardiovasculară.
Această schimbare indică o înțelegere mai nuanțată a impactului colesterolului dietetic asupra sănătății cardiovasculare.
Dietista înregistrată Angel Luk subliniază un alt aspect al consumului de ouă: metoda de gătire.
"Când colesterolul este supraîncălzit, se pot crea compuși numiți oxisteroli", explică Angel Luk, potrivit Health Digest.
Cercetările indică faptul că oxisterolii pot avea efecte negative asupra sănătății, putând crește riscul de boală cardiovasculară și cancer.
Un articol din 2022 publicat în International Journal of Molecular Sciences notează că colesterolul dietetic se poate transforma în oxisteroli în timpul gătitului și depozitării alimentelor. În plus, ficatul poate produce oxisteroli din colesterolul dietetic, ceea ce este asociat cu niveluri ridicate de colesterol în sânge.
Condiții precum colesterolul ridicat și diabetul de tip 2 pot exacerba acest proces, ducând la o producție crescută de oxisteroli care contribuie la ateroscleroză (întărirea arterelor) și stres oxidativ—factori legați de cancer.
Vezi și: Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Deși auzim adesea despre riscurile de cancer asociate cu carnea afumată sau prăjită în exces, oxisterolii diferă în origine și impact. Aceștia sunt prevalenți în alimentele bogate în colesterol, cum ar fi carnea crudă, dar nivelurile lor pot crește semnificativ atunci când aceste alimente sunt gătite la temperaturi ridicate, depozitate și reîncălzite.
Deși nu toți oxisterolii sunt absorbiți de corp, cei care sunt pot fi dăunători vaselor de sânge. Un articol din 2017 publicat în Lipids in Health and Disease afirmă că oxisterolii se pot lega de colesterolul LDL, ducând la inflamație și la o creștere a acumulării de placă în artere. Deși oxisterolii nu pot cauza direct ateroscleroza, ei pot agrava condițiile existente.
Vezi și: Analgezicele, impact asupra inimii. Cresc riscul de infarct și AVC cu 50%
Gătirea ouălor - FOTO: Freepik@imjagger911
Legătura dintre colesterolul ridicat și diverse tipuri de cancer este bine documentată, dar oxisterolii ar putea juca, de asemenea, un rol în riscul de cancer. Un articol din 2018 publicat în Trends in Endocrinology and Metabolism indică faptul că cercetătorii încă descoperă relația complexă dintre oxisteroli și cancer.
Deși unele studii sugerează o legătură cu inflamația, altele propun că oxisterolii ar putea avea proprietăți protectoare prin activarea receptorilor care ajută la reglarea nivelurilor de colesterol.
Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Pentru a savura ouăle și a minimiza riscurile pentru sănătate, este esențial să adopți metode de gătire sigure. Gătirea temeinică a ouălor este esențială pentru eliminarea bacteriilor și a patogenilor dăunători, dar gătitul la temperaturi ridicate poate oxida colesterolul, producând oxisteroli.
În plus, tipul de ulei folosit pentru gătit poate influența riscurile de oxidare. Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, floarea-soarelui și soia, pot crește șansele de oxidare.
Luk recomandă prepararea ouălor într-un mod sănătos.
"Sugerez să faci o omletă cu legume, folosind o cantitate minimă de ulei stabil la căldură și evitând supraîncălzirea ouălor", a mai spus Angel Luk.
Această abordare îmbunătățește digestibilitatea proteinelor, în timp ce legumele aduc fibre și antioxidanți. Uleiul de avocado este o opțiune potrivită, deoarece rămâne stabil la temperaturi mai ridicate.
Vezi și: Fasolea, impact semnificativ asupra colesterolului. Scade colesterolul rău
Dacă ești îngrijorat de implicațiile pentru sănătate ale oxisterolilor, este înțelept să eviți alimentele prăjite în adâncime și carnea procesată. Aceste alimente sunt adesea gătite la temperaturi ridicate, ceea ce duce la o formare crescută a oxisterolilor.
În plus, procesele de conservare sau afumare utilizate pentru bacon și cârnați generează, de asemenea, oxisteroli. Brânzeturile maturate, care oxidează colesterolul în timpul depozitării prelungite, pot contribui și ele la acest risc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...