Fumezi narghilea? Iată la ce riscuri te expui: sunt chiar mai grave decât riscurile date de tutun

Narghilea     Foto: pixabay.com
Fumatul de narghilea este permis în baruri, fiind considerat „mai sigur” decât fumatul obișnuit, de tutun. totuși, specialiștii atrag atenția că poate fi chiar mai dăunător decât tutunul.

Fumatul de narghilea este deosebit de popular în rândul adolescenților și al adulților tineri, dintre care majoritatea par să nu știe că ceea ce inhalează este la fel de periculos ca fumul de țigară.

În rândul adulților tineri, studiile au constatat că până la 60% nu consideră că fumatul de narghilea are pericolele asociate fumatului, iar unii nici măcar nu consideră că este „fumat”.

Toxine și agenți cancerigeni

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Infecția Bolilor (CDC), fumul narghilea este cel puțin la fel de toxic ca fumul de țigară: o revizuire a studiilor privind potențialele toxine din fumul de narghilea a constatat că acest fum conține 27 de agenți cancerigeni cunoscuți sau suspectați.

Mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi în concentrații mai mari în fumul de narghilea decât în ​​fumul de țigară, inclusiv monoxidul de carbon (din cărbunele utilizat la narghilea), care poate contribui la boli de inimă; benzen; și hidrocarburi aromatice policiclice cu greutate moleculară mare (HAP) pentru care nivelurile sunt mai mari în fumul de narghilea decât fumul de țigară. Alte toxine găsite atât în ​​fumul de țigară, cât și în fum de narghilea includ arsenul, cobaltul, cromul și plumbul.

Se inhalează mai mult fum

Unul dintre motivele pentru care fumul de narghilea poate fi mai toxic decât fumul de țigară este acela că se inhalează mai mult fum. Într-o „sesiune” tipică de fumat narghilea (aproximativ o oră), sunt inhalate 200 de pufuri, față de cele 20 de pufuri obișnuite inhalate în fumarea unei țigări. Acest lucru se traduce printr-o sesiune tipică de narghilea care are ca rezultat inhalarea a 90.000 de mililitri (ml) de fum în comparație cu 500 până la 600 ml de fum inhalat cu o țigară.

Profunzimea inhalării

Oamenii tind să inspire fumul narghilea mai adânc în plămâni decât atunci când fumează țigara. Deși nu s-a stabilit că acest lucru este semnificativ, poate ajuta la examinarea modificărilor ratelor de cancer pulmonar după adăugarea de filtre la țigări. Înainte ca țigările să aibă filtre, fumul nu a fost inhalat la fel de profund și era mai probabil să provoace un tip de cancer pulmonar cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase. Acest tip de cancer pulmonar apare cel mai adesea în căile respiratorii mari care intră în plămâni (bronhiile) și datorită acestei localizări, tinde să fie descoperit într-o etapă incipientă a bolii (deoarece duce la simptome precum tuse, tuse cu sânge, respirație șuierătoare și infecții frecvente datorate obstrucției căilor respiratorii).

Odată cu adăugarea de filtre la țigări, adenocarcinomul pulmonar a devenit mai frecvent. Acest tip de cancer pulmonar apare adesea la periferia plămânilor și, datorită acestei locații, se găsește adesea în etapele avansate ale bolii.

Dependență

Nicotina din țigări este cea care duce la dependență, iar nicotina este prezentă în fumul de narghilea, așa cum este și în fumul de țigară. În ciuda publicității contrare, fumul de narghilea conține și gudron. Este procesul de ardere (la țigări) sau de încălzire (la narghilea) care creează gudron. De fapt, fumatul narghilea poate duce la o expunere mai mare la gudron, deoarece fumatul durează o perioadă mai lungă de timp și necesită o rezistență mai puternică.

Risc de cancer

Fumătorii de narghilea pot prezenta riscuri pentru aceleași tipuri de cancer cauzate de fumatul de țigări, inclusiv:

Cancerul pulmonar, cancer de cap și gât, cancer esofagian, cancer oral, cancer de stomac (cancer gastric), cancerul vezicii urinare, cancer pancreatic, leucemie. Benzenul, un cancerigen asociat cu leucemie mielogenă acută (LMA) și alte tipuri de cancer legate de sânge. Cercetătorii au evaluat 105 fumători de narghilea și 103 fumători de alte produse care au fost expuși fumului de narghilea, măsurând produsele descompuse ale benzenului înainte și după expunere. Fumătorii de narghilea au avut un nivel de 4,2 ori mai mare după ce au fumat narghilea într-un bar, și de 1,9 ori mai mare după un eveniment acasă.

Fumatul de narghilea crește, de asemenea, riscul de obezitate sau de infecții.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel