Expunerea la soare și legătura cu cancerul de piele. Dermatolog: Nu protejează nici hainele 100%

expunerea la soare. FOTO: Freepik @senivpetro
Cum să ne bucurăm de beneficiile soarelui fără a risca apariția cancerului de piele.

Medicul dermatolog Alin Nicolescu a explicat care este legătura dintre cancer și soare, dar și ce trebuie să facem pentru a ne bucura de soare, un element vital pentru sănătatea noastră, știut fiind că vitamina D, responsabilă cu imunitatea, este sintetizată prin expunerea la soare.

”Legătura e mare din păcate, dar putem să o limităm, pentru că în momentul în care ne protejăm, totul trebuie făcut cu măsură. Dacă știm când să mergem la soare, dacă știm cum să ne protejăm, și mă refer aici, în primul rând la aceste creme de protecție solară, corect alese. Mergeți la dermatolog să vă recomande o cremă, căci nu orice cremă de protecție solară este bună pentru dvs, pentru tenul sau tipul de piele”, a explicat dr. Alin Nicolescu, medic dermatolog, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Afecțiunile pielii, agravate de expunerea la soare. Medic: Nu putem priva oamenii de beneficiile razelor UV

”Nici hainele nu protejează 100%”

”O altă greșeală frecventă este aceea că oamenii cred că dacă sunt îmbrăcați nu sunt expuși radiațiilor solare. Sunt expuși, poate ceva mai puțin, dar sunt cu siguranță expuși. 

Nu protejează nici hainele 100 %, nici geamul 100 %. Ați văzut că ne trezim că suntem bronzați când conducem mașina. Este ideal să stăm la soare până la ora 11 și după ora 16.

Bronzul este în regulă, este o formulă de apărare a pielii. Este un proces fiziologic de generare a melaninei din melanocite, de transport al ei în cheratinocidă, dă culoarea respectivă, este absolut în regulă. Problema este însă cum facem acel bronz.

Poate părea surprinzător, dar în momentul în care ne expunem cu o cremă de protecție, cu factor foarte mare, totuși ne bronzăm. Aceste creme, chiar dacă se numesc ecran, nu blochează sută la sută razele solare.

Vom avea surpriza să vedem că obținem un bronz de mult mai bună calitate și mai de durată decât dacă ne-am expune brutal, fără niciun fel de protecție, când practic ne vom arde și organismul va răspunde, la rândul lui, agresiv în pigmentarea respectivă”, a mai spus dermatologul.

Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT

”Asumă-ți să fii sănătos”

Potrivit medicului dermatolog, în această săptămână, pe litoralul românesc, se desfășoară campania ”Asumă-ți să fii sănătos”, o campanie prin intermediul căreia persoanele pot fi atât informate cu privire la expunerea la soare, dar mai ales își pot scana alunițele, precum și consultații de depistare a cancerelor. De altfel, dermatologul subliniază că această campanie este și una educațională, adresată omului sănătos.

”Este ceva atipic, pentru că noi ne adresăm de data aceasta omului sănătos. Încercăm să le explicăm când trebuie să stea la soare, cum trebuie să stea la soare, cu ce creme trebuie să-și dea, în funcție de tipul de piele și de alte afecțiuni pe care le au.

Este o campanie care are dublă dimensiune, dimensiunea de prevenție, dar desigur și dimensiunea medicală, de control, pentru că am avut în anii trecuți astfel de campanii și am avut surpriza neplăcută să depistăm oameni care aveau chiar forme de cancer de piele, de care nu știau.

Le-au depistat accidental, în urma acestor campanii și au putut să fie salvați. Am primit chiar o scrisoare de mulțumire din partea unui turist din Oradea, care ne-a spus că datorită nouă, cu câțiva ani în urmă, a depistat un cancer de piele, un melanom, în faza de debut, un cancer de altfel foarte periculos, l-a scos și astăzi are o viață foarte normală și poate să stea la soare”, a spus dr. Nicolescu, cu privire la campania de prevenție, care se desfășoară în cinci locații de pe litoral.

Punctele în care se vor afla specialiștii sunt pe plaja Neptun, Mangalia, Olimp, la punctele de prim ajutor, Costinești și Saturn, la containerele SMURD-ISU.

 ”Totul este gratuit. Vor primi sfaturi, vor primi și diverse creme de protecție solară pe care să le folosească. Vor înțelege ce înseamnă diferența  o loțiune, un spray și o cremă de protecție solară. Ce înseamnă un SPF 50 și unul cu 30, ce înseamnă o protecție pentru UVA, UVB sau numai UV”, a mai explicat medicul la Antena 3.

Cancerul de piele, date îngrijorătoare. Câți români mor din cauza bolii

Cancerul de piele ucide o treime din persoanele diagnosticate cu melanom malign. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele. Legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956. În România, peste 1.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.

Radiațiile UV, beneficii și riscuri

Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamina D. Un aport şi nivel adecvat de vitamina D sunt esenţiale pentru starea de sănătate, deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.

Totuşi, expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotoconjunctivite). Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcția sistemului imunitar. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cât trebuie stat la soare pentru doza de vitamina D. Dermatolog: Sunt absolut suficiente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel