Explicația științifică a motivului pentru care mâncarea se lipește de tigaie
16 iun 2021, 21:00

Convecția este motivul pentru care alimentele se lipesc de tigaie.

Cu siguranță, de multe ori te-ai întrebat de ce mâncarea se lipește de suprafața tigăii atunci când o gătești. Uneori, chiar și utilizarea uleiului sau a vaselor antiaderente nu pot împiedica acest lucru. 

Din acest motiv, specialiștii de la Academia Cehă de Științe au efectuat cercetări privind proprietățile fluide ale uleiului pe o suprafață plană, cum ar fi o tigaie. 

Acest studiu, publicat în Physics of Fluids și citat de revista Science Daily, explică faptul că fenomenul de convecție este cauza lipirii alimentelor de tigaie. 

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au folosit o tigaie antiaderentă și, cu ajutorul unei camere video așezată pe tigaie în timp ce se încălzea, s-a măsurat viteza cu care a crescut o suprafață uscată.

„Formarea unui punct uscat în pelicula subțire a uleiului de floarea-soarelui, ca urmare a convecției termo-capilare” este ceea ce face ca alimentele să se lipească.

„Pentru a evita lipirea mâncării de tigaie, trebuie aplicate următoarele măsuri: crește cantitatea de ulei, încălzește moderat, umezește complet suprafașa tigăii cu ulei, folosește o tigaie cu fundul gros sau amestecă des în mâncarea pe care o gătești”, explică autorul cercetării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?