Expert: cu cât dormiți mai puțin, cu atât trăiți mai puțin
05 oct, 22:03
Un expert american în Neuroștiințe pledează, la fiecare apariție publică, pentru beneficiile unui somn de calitate, nu ușor de obținut în secolul tehnologiei.
Îngrășarea și obezitatea ar putea fi legate de expunerea la lumină în timpul somnului

Matt Walker, profesor în Neuroștiințe și Psihologie la Universitatea din California, SUA, spune, într-o prelegere TEDx că somnul insuficient crește mortalitatea generală. Se bazează pe un experiment în care a limitat, timp de o săptămână, la 6 ore de somn un grup de adulți sănătoși, apoi le-a cerut să doarmă 8 ore. S-au făcut analize și teste.

”Şi au descoperit două lucruri importante. Primul: unui număr considerabil de gene, 711 la număr, le-a fost afectată activitatea din cauza somnului insuficient. Al doilea rezultat a fost că la aproximativ jumătate din aceste gene activitatea a crescut. (…) Genele care au fost dezactivate din cauza lipsei de somn sunt genele asociate cu sistemul imunitar. Aşa că, încă o dată, se observă un deficit imunitar. În contrast, acele gene care au fost activate sau le-a crescut activitatea din cauza lipsei de somn, au fost genele asociate cu dezvoltarea de tumori, genele asociate cu inflamaţia cronică şi genele asociate cu stresul şi drept consecinţă, cu bolile cardiovasculare. Pur şi simplu nu există aspect al stării voastre de bine care să poată fi lipsit de somn şi să scape nevătămat. (…)

E un adevăr foarte simplu: cu cât dormiţi mai puţin, cu atât trăiţi mai puţin”, subliniază expertul.

Întreaga prelegere o puteți asculta AICI.


Ştiri Recomandate

Strategia de vaccinare anti-COVID, discutată în CSAT
Distanțarea socială: cum afectează creierul


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri