Examen de admitere la UMF Carol Davila: 3.427 de candidați înscriși pe 1.629 de locuri

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București organizează astăzi examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licență 2021, pentru care s-au înscris 3.427 de candidați pentru ocuparea celor 1.629 de locuri - 1.236 finanțate de la bugetul de stat și 393 cu taxă.

Rectorul UMF Caron Davila, prof dr Viorel Jinga a precizat recent, într-un comunicat, că la examenul de aditere care se desfășoară în această diminețaă sunt înscriși 3.427 de absolvenți de liceu, cu 101 mai mulți în comparație cu cei care au concurat anul trecut și cu peste 400 în plus față de numărul celor înscriși la ediția din 2019.

Pentru cele 710 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.337 candidați, pentru Facultatea de Medicină Dentară - 595 de candidați pe 213 locuri, pentru Facultatea de Farmacie - 122 de candidați pe 121 de locuri, iar pentru Facultatea de Moașe și Asistență Medicală - FMAM (4 sau 3 ani de studiu) - 345 de candidați pe 192 de locuri. Acestora li se adaugă alți 28 de candidați care vor concura pentru ocuparea locurilor speciale dedicate absolvenților de licee din mediul rural, al celor din centrele de plasament și romilor. Pentru candidații ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licență pe locurile finanțate de la bugetul de stat sunt puse la dispoziție alte 393 de locuri cu taxă.

Examenul de admitere la studiile de licență din cadrul UMFCD în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum și la FMAM se va desfășura, duminică, începând cu ora 9,00, în mai multe spații din Capitală.

Candidații înscriși pentru ocuparea locurilor scoase la concurs la facultățile de medicină și medicină dentară vor susține examenul de admitere în spațiile special amenajate din cadrul Complexului Expozițional Romexpo din București (pavilioanele B1 și B2), în timp ce pentru susținea examenului de admitere la Facultatea de Farmacie și la FMAM, organizatorii le-au pus la dispoziție candidaților spațiile din cadrul Facultății de Farmacie, respectiv cele din Palatul Facultății de Medicină din București.

La examen vor fi respectate cu strictețe toate măsurile împotriva COVID-19, începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor sau purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și distanțarea fizică de minim 1,5 metri între candidați.

Anul acesta, 32 de premianți ai olimpiadelor naționale și internaționale la discipline precum Biologie, Fizică sau Chimie au decis să-și continue performanța la UMF Carol Davila, accederea acestora în universitate fiind posibilă fără examen de admitere. 

Dintre cei 3.427 de candidați care vor intra în concurs 13 au obținut nota maximă, 10 la examenul de Bacalaureat. De asemenea, 513 au obținut la examenul de Bacalaureat note între 9,50 și 9,99, iar alți 997, note între 9,00 și 9,49.

Taxa de studiu stabilită de către Senatul UMF Carol Davila pentru ciclul de studii universitare de licență pentru anul universitar 2021-2022 este de 15.000 lei/an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară, 10.000 lei/an pentru Farmacie și 8.000 lei/an de studiu pentru FMAM. Taxa de studiu anuală va fi plătită în trei tranșe (prima tranșă - 50% din taxa anuală, a doua tranșă - 25% din taxa anuală și a treia tranșă - 25% din taxa anuală).

În 2020, la UMF Carol Davila au fost scoase la concurs 1.160 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 292 locuri cu taxă pentru care au candidat 3.326 de absolvenți de liceu dintre care 2.246 la Medicină și 541 la Medicină Dentară.

UPDATE: 12.21

"La acest examen, în premieră, candidații vor primi pe loc nota, este o grilă care se verifică rapid pe calculator. (...) nu le-am cerut candidaților să prezinte la acest examen teste sau adeverințe de vaccinare. (...) avem și un modul în limba engleză unde sunt 300 de locuri și s-au înscris deja circa 450 de candidați străini. La acest modul înscrierile nu s-au terminat" a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila.

Din toamnă, toți studenții se vor întoarce în bănci, la facultăți, după un an în care pierderile au fost foarte mari, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. "Pierderile au fost mari și foarte mari. (..) din toamna, universitățile au decis să revină la modelul de cursuri față în față. (...) nu cred că valul 4 va fi la fel de devastator ca primele" a spus acesta, într-o conferință de presă desfășurata la Romexpo, unde azi se desfășoară examenul de admitere la UMF Carol Davila.

UPDATE: 18.00

„Admiterea la facultate este un test de anduranță partea absolvenților de liceu, majoritatea încep pregătirea din clasa a XI-a, pentru că ei se pregătesc pentru admitere. Întotdeauna ne-am asumat să dăm admiterea pe bază de prezență fizică și nu pe baza dosarelor, pe baza mediilor de la Bacalaureat. În acest an, de exemplu, 13 dintre candidați au media 10.00 la Bacalaureat. 513 au mediile între 9,50 și 10.00 și 997 dinte candidați au între 9 și 9,49, deci niște candidați foarte bine pregătiți, dar ei trebuie să aibă și vocație, să aibă dorința de a face sacrficii ulterior. Colegi de-ai lor care dau la alte facultăți, după 3-4 ani au salarii mari. Ei au 6 ani de învățat, plus 5-6 ani de rezidențiat, deci trebuie sacrificiu pentru a accede la această meserie nobilă de medic”, a mai spus prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Este o universitate care tocmai ce a înființat un institut de genomică, este o universitate care tocmai ce a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea de 24 de milioane de euro, jumătate din totalul finanțării prin care Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” își va dezvolta infrastructura. Este o universitate care înțelege foarte bine nevoia de investiții în digitalizare și nevoia de adecvare a profesiei de medic la noile evoluții din societate și din tehnologie, în mod deosebit la noile condiții impuse de criza sanitară pe care o traversăm. Este un exemplu de urmat din perspectiva academică, din perspectiva cercetării științifice, și nu în ultimul rând, din perspectivă managerială. Nu este deloc simplu să organizezi un concurs de admitere: sunt 3000 de studenți, 3000 de viitori studenți, 1629 de locuri scoase la concurs, trei sferturi sunt locuri bugetate, iar un sfert sunt locuri cu taxă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel