Endocrinologul Bogdan Pascu: „Aproape 90% din copiii care suferă de obezitate ajung adulți obezi”

Excesul ponderal în rândul copiilor este o problemă de sănătate globală. Dr. Bogdan Pascu, medic specialist în Endocrinologie, a explicat care sunt efectele devastatoare ale supraponderabilității și obezității la copii.

Unul din trei copii suferă de obezitate sau este supraponderal, iar măsurile trebuie luate acum, spue endocrinologul Bogdan Pascu.

„Aproape 90% din copiii cu suprapondere sau care suferă de obezitate ajung adulți care vor suferi de obezitate. Și, dacă discutăm de o încărcătură a sistemului sanitar, în momentul de față, în contextul pandemiei, gândiți-vă... peste 10 ani acești copii vor ajunge adulți, ce încărcătura va fi asupra sistemului sanitar, pentru ca obezitatea în sine este o boală. Mai departe, obezitatea genereză multiple comorbidități pe care în momentul de față începem să le cunoaștem cu toții. Nu cred că putem uita de hipertensiune sau de diabetul zaharat de tip II, de creșterea glicemiei, de hiperuricemie, de creșterea tensiunii arteriale, de modificarea profilului lipidelor.

Dar dacă vorbim și de sfera endocrinologică, din ce în ce mai mult se prezintă copii care, pe lângă aceste comorbidități, prezintă și patologii asociate de tip hipotiroidism, pubertate precoce, lipsa dezvoltării organelor sexuale la băieți și o pubertate întârziată sau constituțional întârziată. Toate acestea, într-un context al creșterii ratei de obezitate infantilă și cu legătură clară”, a arătat dr Bogdan Pascu, la Metropola TV. 

Obezitatea la copii are și alte efecte secundare: duce la apariția unor boli cronice din cauza faptul că creșterea în greutate forțeaz organismul să se maturizeze mai repede. 

„Recent, am început să facem un studiu pe tema hipotiroidismului asociat obezității, și nu am încă rezultate finale, dar pot să vă spun că este o asociere directă între obezitate și hipotiroidism, un hipotiroidism sero-negativ, adică fără o tiroidită de tip autoimun. Este o reacție a organismului de catch-up, de a prinde din urmă acest fenomen al obezității. Și, de fapt, toate transformările pe care copiii le experimenteză, copiii suferind de obezitate sau suprapondere, sunt modificări care sunt date de acest fenomen de prindere din urmă, organismul nostru ia în greutate și noi trebuie să prindem din urmă, să creștem odată cu el, și aici mă refer să ne maturizăm mai rapid, să creștem în înălțime mai rapid”, a explicat specialistul, pentru sursa citată. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel