Activitatea fizică zilnică,...
Elena Gheorghe, una dintre cele mai îndrăgite artiste, a resimțit din plin ce înseamnă celebritatea, dar și cum își poți pune sănătatea în pericol.
Recent, cântăreața a mărturisit cu ce probleme medicale s-a confruntat după un an plin de evenimente pe care le-a onorat, dar și cum o pauză de la aproape tot poate aducă boostul de energie atât de necesar în vremurile agitate pe care le trăim.
”2022 a fost cel mai aglomerat an din punct de vedere profesional și asta pentru că majoritatea evenimentelor din ultimii 2 ani au fost reprogramate.
Am bătut România în lung și-n lat și am cântat peste tot, aproape în fiecare seară și am vrut să îi fericim pe toți cei care și au anulat de atâtea ori evenimentele.
Ne-am simțit minunat, am făcut ceea ce ne place cel mai mult, și au fost multe momente în care am uitat de noi, de oboseală, de acasă și de sănătate!
Iar apoi a venit nota de plată, m-am resimțit, am avut dureri mari de cap, de spate, de mâini și nu știam care e cauza.
A fost o perioadă grea în care căutam să găsesc un diagnostic dar și o cale rapidă de vindecare. După 2 săptămâni de stat la pat am aflat că se poate și fără operație, dar cu multă rigoare și am început recuperare, în fiecare zi 4-5 ore fizioterapie si kinetoterapie”, a declarat Elena Gheorghe, într-un interviu VIVA.
Totodată, Elena Gheorghe și-a exprimat optimismul și a văzut ”partea plină a paharului” în privința situației prin care a trecut.
”Dar știți că în orice lucru greu există ceva bun, iar această perioadă chiar dacă a fost dureroasă mi-a făcut și foarte mult bine.
Am reușit să mă redescopăr, să mă concentrez pe mine și pe ceea ce vreau, am făcut schimbări și urmează să vă arăt și vouă ce se întâmplă cu mine.
Pentru mine acest hop a fost și este o renaștere”, a mai spus Elena Gheorghe.
Sindromul oboselii cronice este o tulburare caracterizată prin oboseală sau o oboseală extremă care nu dispare prin odihnă și care nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală de bază, arată Healthline.
Cauzele care duc la apariția sindromului oboselii cronice nu sunt înțelese pe deplin, însă unele studii includ infecțiile virale, stresul psihologic sau o combinație de factori.
Deoarece nu există o cauză singulară, iar semnele sunt similare altor afecțiuni, sindromul oboselii cronice este greu de diagnosticat,
Sindromul oboselii cronice poate afecta pe oricine, însă mai comun se regăsește la femeile de 40-50 de ani.
Sindromul oboselii cronice se resimte ca o oboseală extremă după activități fizice sau mintale, stare de rău post-efort, și poate dura mai mult de 24 de ore de la eveniment.
De asemenea, au fost menționate probleme de somn, cum ar fi:
- senzație de lipsă de odihnă după o noapte de somn
- insomnie cronică
- alte tulburări de somn.
Pe lângă acestea, persoanele care au acuzat sindromul de oboseală cronică au avut și alte simptome, care au inclus:
- pierderi de memorie
- concentrare redusă
- intoleranță ortostatică (trecerea din poziția culcat sau așezat în picioare vă face să vă simțiți amețit, amețit sau să leșinați).
Din punct de vedere fizic, sindromul oboselii cronice include și:
- dureri musculare
- dureri de cap frecvente
- dureri la mai multe articulații fără roșeață sau umflături
- dureri frecvente de gât
- ganglioni limfatici sensibili și umflați la nivelul gâtului și axilelor.
În ceea ce privește gestionarea epuizării, burnout, atât fizice, cât mai ales mentale, psihologul Gina Dafinoiu a oferit, în exclusivitate pentru DC Medical, câteva sfaturi, iar pentru a le putea pune în practică este necesar ca persoanele afectate să aibă susținere din partea celor apropiați.
”Este foarte important ca factorii de menţinere să fie eliminaţi, de aceea este recomandat ca persoana care suferă de burnout să schimbe locul de muncă sau mediul în care îşi desfăşoară activitatea să fie unul de lucru suportiv.
De asemenea, are nevoie să îşi seteze limite, să evite suprasolicitarea, să îşi dezvolte anumite abilităţi de adaptare, să se odihnească suficient, să facă mişcare sau un sport, alimentaţia să fie una sănătoasă.
Pentru o persoană care suferă de burnout este de recomandat să aibă suport social, dar şi emoţional”, spune psihologul, cu privire la gestionarea epuizării. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică zilnică,...
Află mai multe despre acest compus...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...