Efectele surprinzătoare ale mustului. Cui nu îi este indicat sucul de struguri

efectele surprinzatoare ale mustului. FOTO: Freepik @Grape Things
Sucul de struguri este plin de vitamine și minerale. Cine se poate bucura de beneficiile mustului.

Sucul de struguri (mustul) poate fi considerat un ”must have” al toamnei. Produsul, obținut din strugurele întreg, inclusiv coajă, pulpă și semințe, conține majoritatea vitaminelor și mineralelor care se găsesc și în strugurii de masă, la care se adaugă beneficiile pentru sănătate ale semințelor bogate în nutrienți. Cine este iubitor de vin, în cantitate moderată, cu siguranță a încercat și mustul, sucul proaspăt stors.

Vezi și: 8 beneficii ale uleiului din sâmburi de strugure. Reduce riscul de cancere

Ce conține sucul de strugure

O jumătate de cană de must conține:

- calorii 76

- proteine 1 gram

- carbohidrați 19 grame

- zahăr 18 grame

- vitamina C

- calciu

- magneziu

-fosfor

- potasiu.

Mustul și beneficiile sale pentru sănătate

Asemenea fructului și sucul de struguri este o sursă importantă de vitamine și minerale, fără grăsimi sau colesterol,  ori de sodiu. Astfel, mustul are beneficii importante pentru sănătate, printre acestea aflându-se:

Scade riscul de boli. Sucul de struguri conține niveluri ridicate de antioxidanți care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi, substanțe dăunătoare cum ar fi poluarea sau substanțele chimice din alimentele ultra-procesate, și care pot contribui la boli cardiovasculare, cancer sau boli metabolice. Cel mai potrivit pentru conținutul ridicat de antioxidanți este sucul obținut din strugurii negri.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Primele cercetări arată că sucurile din struguri roșii și mov pot promova sănătatea cardiovasculară în unele dintre aceleași moduri ca și vinul roșu.

Printre beneficiile similare ale vinului roșu și ale sucului de struguri se numără protejarea vaselor de sânge, diminuarea riscului de formare de cheaguri de sânge și menținerea unei presiuni arteriale și a unui nivel de colesterol sănătoase.

Scade tensiunea arterială. Potasiul care se găsește în sucul de struguri poate fi benefic pentru persoanele hipertensive, ajutând organismul să elimine excesul de sodiu.

Previne infecțiile tractului urinar. La fel ca și sucul de afine, și cel de strugurii negri este benefic pentru combaterea bacteriilor care provoacă infecții ale tractului urinar. Primele studii arată că sucul de struguri negri pot funcționa în același mod, notează WebMD.

Care sunt riscurile consumului de suc de struguri

Din păcate de beneficiile sucului de struguri nu se poate bucura toată lumea, cei mai vizați fiind diabeticii. Pentru aceștia se recomandă însă consumul cu moderație, deoarece sucul de struguri este bogat în zahăr natural și calorii.

Conținutul ridicat de zaharuri naturale, 36 de grame la o cană, și aproape nicio fibră, poate provoca o creștere a glicemiei, motiv pentru care mustul trebuie consumat cu foarte mare atenție. De reținut că strugurii întregi sunt o opțiune mai bună, deoarece conțin fibre, deci nu riscați să aveți un vârf al glicemiei.

Tot la capitolul contraindicații, sucul de strugure nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor cu imunitatea scăzută, deoarece, în majoritatea situațiilor mustul este obținut din struguri nespălați. De asemenea, conducătorii auto trebuie să fie atenți dacă vor consuma must, mai ales la câteva zile de la stoarcere, căci după procesul de fermentație, gradul de alcoolemie poate ajunge chiar și la 4 la mie, după 3-4 zile.

Efectele SURPRINZĂTOARE ale consumului de struguri. Pe listă, reducerea riscului bolii Alzheimer

Strugurii se numără printre cele mai populare fructe, după căpșuni și banane. Pe lângă gustul plăcut al acestora, dat de multitudinea de nutrienți, accesibilitatea îi transformă într-o gustare potrivită.

Potrivit nutriționistului Shirlene Reid, citat de EatThis, strugurii, ca mai toate fructele, sunt sănătoși dacă sunt consumați cu moderație.

”Singurul lucru pe care trebuie să îl urmărești este nivelul ridicat de zahăr conținut, fapt pentru care este recomandată o porție o jumătate de cană, adică echivalentul a 16 boabe de strugure”, a afirmat Reid.

Ce efecte are consumul de struguri asupra organismului

Experții în nutriție susțin că există efecte secundare surprinzătoare ale consumului de struguri.

Îmbunătățesc memoria și concentrarea. Conținutul de antioxidanți din struguri ajută la reducerea stresului oxidant al creierului, fapt care protejează creierul de declinul cognitiv și de pierderea memoriei pe măsură înaintării în vârstă.

Melissa Mitri, RD de la Zenmaster Wellness, notează că strugurii pot îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin către creier, îmbunătățind astfel concentrarea zilnică. Studiile au arătat că resveratrolul (ce se află în strugurii roșii), un antioxidant specific care se găsește în principal în coaja strugurilor, ajută la reducerea riscului de Alzheimer prin scăderea inflamației din creier și, de asemenea, prin eliminarea peptidei amiloid-beta, care a fost legată de progresia acestei boli în totalitate atunci când se acumulează. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de struguri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel