Ecografie sau RMN - ce se face pentru un control ginecologic. De ce gazele încurcă examinarea: Pacientele trebuie să aibă o pregătire digestivă în prealabil. Există mici trucuri

Ecografie sau RMN - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Imagistica în ginecologie și diagnosticul în sfera ginecologică. Ecografie sau RMN, ce și când se aplică.

Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre imagistica în ginecologie și diagnosticul în sfera ginecologică.

"Când vorbim de patologia ginecologică, cred că este general cunoscut în populație că examinarea de primă intenție sau cea mai folosită este ecografia.

Ecografia, în partea de ginocologie, poate fi efectuată clasic sau printr-un abord mai simplu, transabdominal, ecografie convențională, dar care aduce mai puține informații.

Pentru sfera ginecologică se poate efectua examinarea cu transductor transvaginal care aduce o îmbunătățire foarte bună a tehnicii, deoarece poți să atingi chiar și colul uterin și ai o imagine mult mai bună a ceea ce înseamnă aparat reproducător feminin.

Ecografia este foarte răspândită și pentru că este o metodă ieftină, are o accesibilitate foarte mare. Practic, aparatura ecografică nu este foarte costisitoare și o găsim în foarte, foarte multe locuri. 

Sanador

Ceea ce trebuie să știm despre ecografie este că e o metodă operator dependentă. Adică, din punctul de vedere al ginecologiei, în mod normal o pacientă ar trebui evaluată de un medic care are competență să facă această ecografie transvaginală și să aibă noțiuni despre imagistica ginecologică", a declarat medicul Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Practic, potrivit medicului rezultatul depinde la fel de mult de medic, nu doar de aparat, pentru că medicul trebuie să poziționeze aparatul într-un anumit fel, trebuie să știe să interpreteze rezultatul, dar este puțin costisitor și confortabil, pentru că nu stresează pacientul.

"Din punct de vedere al timpului de examinare, este o metodă care nu durează atât de mult ca în cazul unei examinări prin rezonanță magnetică, însă fiecare metodă vine cu limitele ei.

De exemplu, în cazul ecografiei, una dintre limite ar fi artefactele gazoase de la nivelul anselor de intestin.

E cunoscut că aerul este unul dintre principalele artefacte în ecografie. Sau o pacientă care este foarte agitată, este într-o stare de agitație psiho-motorie, este destul de greu să efectuezi o examinare care să fie și de calitate", a completat medicul.

Aerul din ansele intestinale poate ascunde un defect și de ce este o problemă și încurcă examinarea?

 

"Trebuie să înțelegem că atunci când avem un artefact dat de aer, nu putem să evaluăm corect zona respectivă.

Ca exemplu foarte simplu: poți să ai artefacte gazoase care să se suprapună pe un ovar și să nu poți să caracterizezi ecografic acel ovar. Acesta este un exemplu banal.

Dar, bineînțeles, și artefactele acestea pot fi înlăturate, pacientele pot avea o pregătire digestivă în prealabil. Există mici trucuri, iar examinarea poate fi făcută cu vezica urinară plină și apoi golită și continuată ecografia, pentru a putea obține o diferențiere mai bună la nivelul structurilor din adiacență, reducând compresia dată de vezica urinară", a mai spus medicul Adrian Dijmărescu.

Dacă ecografia nu dă un diagnostic, care e următoarea tehnică de investigație abordată?

 

"În cazul în care care ecografia nu lămurește, deși ecografia este examinarea de primă intenție și apoi folosim examinarea gold standard. Când vorbim de pelvisul feminin și mai ales de aparatul genital feminin, examinarea prin rezonanță magnetică sau RMN-ul de pelvis este examinarea gold standard.

De ce?

Pentru că oferă o foarte, foarte bună diferențiere între țesuturi, o bună deschiere a anatomiei zonale prin secvențele specifice anatomice, ne permite administrarea substanței de contrast, ceea ce folosește în plus la caracterizarea unei potențiale leziuni și a vascularizației de la nivel pelvin și nu în ultimul rând, oferă detalii și asupra altor repere anatomice cum ar fi: bazinul osos sau organele genitale externe", a completat medicul.

Care este patologia cel mai des întâlnită și diagnosticată cu RMN

 

"Din practica mea și a Spitalului SANADOR, majoritatea pacientelor care vin să efectueze rezonanță magnetică pelvină, vin peste chisturi ovariene care necesită diagnostic în plus față de cel ecografic.

Ceea ce trebuie știut este că patologia ginecologică se poate împărți în 2 entități mari de tot:

1. patologia benignă: banalele chisturi ovariene, fibroame uterine sau alte leziuni cu caractere de benignitate care pot apărea fie la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau uter și col uterin. Tot aici putem să introducem și endometrioza.

2. patologia malignă", a mai spus medicul. 

"Ceea ce vreau să se înțeleagă foarte bine este că în patologia ginecologică, ecografia va rămâne tot timpul examinarea de primă intenție, orice suspiciune ai avea inițial începi cu o ecografie a aparatului genital. Dacă se ridică o suspiciune de leziune, rezonanța magnetică este metoda cu cele mai multe informații, însă, ce trebuie știut este că există metode, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau chiar și PET-CT care sunt metode folosite mai ales în stadializarea și completarea diagnosticului post-rezonanță magnetică în cazul de malignitate.

Nu în ultimul rând, paciente care au suferit operații maligne necesită o monitorizare pe o anumită durată de timp care se face prin tomografie computerizată (CT)", a conchis medicul. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel