Durere la articulația mâinii: de ce apare și ce ai de făcut

Durere la articulația mâinii   Foto: facebook.com/kobe.razvandarea
Durerea la articulația mâinii, la baza degetului mare, poate să apară în cazul afecțiunii numite Tenosinovita de Quervain. Deși denumirea pare sofisticată, boala este cât se poate de banală și afectează cu predilecție femeile, dar și persoanele care au activități ce le solicită acestă parte a mâinii.

Iată ce spune medicul Răzvan Darea despre afecțiunea Tenosinovita de Quervain, care provoacă dureri la încheietura mâinii:

Pe scurt și pe înțelesul tuturor despre Tenosinovita de Quervain

- Tenosinovita de Quervain reprezintă inflamația tecii (sinoviul) ce înconjoară cele două tendoane ale mușchilor extensori de la nivelul mâinii. Tendoanele sunt acoperite de o teacă (membrană sinoviala), care are rolul de a le proteja, iar inflamația acestei membrane se numește tenosinovita. În cazul mâinii, această afectează tendoanele mușchilor abductor lung al policelui și pe cel scurt extensor al policelui (degetul mare al mâinii).

Cauzele tenosinovitei de Quervain

Deși incidența tendinitei de Quervain nu este cunoscută, ea este mai frecventă în rândul femeilor. În plus, această boală are predilecție pentru persoanele care practică anumite meserii în care se efectuează mișcări repetitive de flexie-extensie ale degetului mare al mâinii (pianiști, dactilografi, croitori), precum și pentru sportivi (jucătorii de volei, de bowling, tenis sau canotorii) și mame care ridică copiii frecvent.

Folosirea repetată, excesivă a articulatiei mâinii poate determina inflamație locală. Prin urmare, în ultimii ani tenosinovita se întâlnește din ce în ce mai des la persoanele care folosesc intensiv mouse-ul sau tastatură și, bineînțeles, telefonul mobil. Astfel, tenosinovita de Quervain este supranumită și “degetul utilizatorului de mobil” sau “gamer thumb”.

Tenosinovita de Quervain – tablou clinic

În ceea ce privește simptomatologia, pacienții acuză durere lângă baza degetului mare (câteodată această zona fiind umflată), durere la mișcarea policelui și pumnului, dificultate în apucarea lucrurilor, și câteodată un scârțâit (crepitatie) produs la mișcarea tendoanelor în tecile inflamate. Un semn important este durerea la palparea tabacherei anatomice.

Tenosinovita de Quervain – diagnostic

Este esențial că diagnosticul de tenosinovita să fie pus cât mai devreme, astfel prevenind probleme mai grave, precum distrugerea tendoanelor. Dacă va confruntați cu simptomele descrise mai sus, adresați-va unui medic specialist, care va examina mâna afectată și va efectua câteva teste specifice pentru confirmarea diagnosticului de tenosinovita de Quervain:

– testul sau manevră Finkelstein: strângerea pumnului cu policele în interior, apoi îndoirea mâinii spre degetul mic. Dacă apar dureri, testul este pozitiv.

– testul sau manevră Eichhoff (o varianta a testului Finkelstein): în timp ce pumnul este strâns, cu policele în interior, medicul va va apucă mâna și o va duce spre degetul mic.

– testul sau manevră Brunelli (mai specific decât testul Finkelstein): în timp ce policele este dus spre exteriorul mâinii (abducție activă), pumnul va fi dus în aceeași direcție.

De obicei, nu sunt necesare investigații suplimentare precum radiografia, diagnosticul fiind unul clinic, însă în cadrul examinării medicul poate constată prezența sau absența altor patologii asociate, precum sindromul de tunel carpian, tenosinovita mușchilor flexori, sinovită chistică sau sindromul Wartenberg (mononeuropatia nervului radial).

Tenosinovita de Quervain – tratament

Tratamentul tenosinovitei de Quervain are că scop ameliorarea inflamației din zona mâinii, prevenirea progresiei bolii și, de obicei, în 4-6 săptămâni, vindecarea completă. În funcție de severitatea bolii, medicul va poate recomandă tratament medical sau chirurgical.

Primul cuprinde antiinflamatoare locale, orale (precum ibuprofen) sau infiltrații locale cu corticosteroizi în teacă tendonului afectat. De asemenea, câteodată se recomandă purtarea unei orteze special concepută, însă mulți pacienți o suportă greu din cauza imposibilității de a folosi degetul mare. Pentru a spori șansele de vindecare, este necesar să înțelegeți importantă repausului în activitățile care solicită policele timp de 3-4 săptămâni, să aplicați comprese reci sau calde (alternandu-le), și să va masați zona afectată de 3-4 ori pe săptămâna, însă numai sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Acesta va poate ghida în procesul de vindecare și va poate învață ce exerciții să efectuați pentru a va întări musculatura și pentru a evita suprasolicitarea tendoanelor.”

Acupunctura reprezintă o terapie alternativă care poate fi folosită la pacienții care au contraindicație la antiinflamatoare. Totodată, au fost observate beneficii în ameliorarea durerii și inflamației și prin folosirea laserterapiei și electroterapiei.

Tratamentul chirurgical este indicat de obicei în cazuri rezistente la tratamentul medicamentos sau în cazuri avansate ale bolii. Operația se efectuează sub anestezie locală, durează aproximativ 20 de minute și presupune eliberarea tendoanelor din teacă sinoviala, iar durerile dispar imediat postoperator.

Dacă vi s-a recomandat acest tip de tratament, trebuie să știți că este obligatorie purtarea unei orteze după intervenția chirurgicală și urmarea unui program recuperator pentru a va recăpăta mobilitatea și forță. De regulă, în 3-4 săptămâni va puteți relua activitățile obișnuite, însă cele solicitante nu mai devreme de 2 luni.

Tenosinovita de Quervain se agravează fără tratament, putând duce la imposibilitatea de a apucă obiectele, așa că va încurajăm să cereți sfatul unui specialist dacă aveți vreunul din simptomele descrise mai sus. Și, nu în ultimul rând, va prezentăm câteva recomandări pentru prevenirea acestei afecțiuni și anume: evitați mișcările repetitive ale mâinii, faceți pauze de la tastat sau jocul pe calculator și evitați ridicarea de greutăți care ar putea suprasolicită încheietura mâinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel