Dr Mihai Craiu: Ce faci când copilul a înghițit un corp străin. Cele mai periculoase sunt bateriile mici și magneții
15 ian 2022, 18:52

Ce faci când copilul a înghițit un corp străin. Foto: Keira Burton, de la Pexels
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a postat, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, un scurt ghid pentru părinții al căror copil a înghițit accidental un corp străin, în mare parte din cazuri fiind vorba de monede, nasturi și piese mici de la jucării. Cele mai periculoase obiecte sunt magneții și bateriile mici, atrage atenția medicul.  Iată ce trebuie să faceți urgent și când mergeți la doctor: 

„Una din cauzele frecvente de îngrijorare ale părinților care participă la comunitatea SVC este legată de înghițirea accidentală a corpilor străini de către copiii lor”, scris Dr Mihai Craiu, pe pagina educativă de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. El dă și o scurtă listă cu măsurile care trebuie luate urgent în astfel de cazuri: 

„Aici aveți un excelent (și scurt) articol privind ingestia accidentală a diverșilor corpi străini.
Ideile principale sunt următoarele:

1. Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni și 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica și în aceste cazuri emoțiile părinților cresc foarte mult.

2. De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului și, de aici, mai departe.

3. Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se liniștește deloc, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, vărsăturile frecvente... În aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.

4. Cei mai mari „dușmani” pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).

5. Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul.

5. Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeți imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, dați 2 lingurițe înainte de a pleca de acasă, și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană.

6. Dacă nu sunteți siguri că a ajuns în stomac corpul străin oferiți copilului să bea apă. Dacă apa trece ușor puteți oferi copilului puțină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la un corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare.

7. Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun, în câteva zile.

8. Bateriile și magneții sau corpii străini foarte ascuțiți/tăioși trebuiesc scoși din stomac. De obicei prin endoscopie, cu anestezie.

9. Dacă nu doriți astfel de incidente, supravegheați modul de joacă al copilului și îndepărtați din camera lui magneții-bile și jucăriile/dispozitivele cu baterii mici rotunde”.  

Sursa AICI: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?