Dr Daciana Toma (SNMF): Sunt mult mai multe cazuri de anxietate sau depresie decât înainte de pandemie. Ne confruntăm cu o subdiagnosticare

Depresie
EXCLUSIV
Dr Daciana Toma, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a vorbit la DC News și DC Medical despre creșterea numărului de cazuri de pacienți cu anxietate și depresie în contextul pandemiei COVID-19.

„Am mult mai multe cazuri de pacienți care au anxietate sau depresie, care nu aveau înainte și care sunt sau nu diagnosticați. Și cei cu, și cei fără COVID-19, practic toată lumea. Faptul că au stat în casă, și în special cei care au respectat regulile, faptul că a existat toată această îngrijorare și aceste noi preocupări: să te duci la cumpărături, să-ți dezinfectezi toate lucrurile. Trebuie să vedem cum gestionăm rezultatele acestui an”, a declarat Dr. Daciana Toma.

Pandemia are un impact pe termen lung în plan psihologic atât pentru pacienții care au avut COVID-19, cât și pentru populația în general.
Dr. Daciana Toma a vorbit despre dificultățile în plan psihologic cu care s-au confruntat și se confruntă în continuare atât pacienții infectați cu COVID-19, cât și toți ceilalți pacienții. 

„Acest an a fost extrem de dificil pentru toți pacienții. Nu doar faptul că au avut sau nu un loc de muncă, dar și îngrijorarea legată de infectare, apoi îngrijorarea legată de evoluția bolii, în cazul în care s-au infectat cu SARS-COV-2. Pot să vă spun clar faptul că am avut mulți pacienți infectați cu SARS-COV-2 care au avut niște forme ușoare, dar care au avut niște îngrijorări foarte mari, pentru că de fapt nu știai ce se întâmplă”, a arătat Dr. Daciana Toma.

Dar ce pot face medicii de familie pentru pacienții cu anxietate sau depresie? Dr. Daciana Toma a subliniat că aceștia au posibilitatea de a prescrie tratament unui pacient, în cazul în care stabilesc un diagnostic de anxietate sau depresie.

„Ca medic de familie, conform protocoalelor de prescriere, eu pot să dau tratament unui pacient pe rețetă simplă, dacă eu știu că întrunește anumite criterii și îi stabilesc un anumit diagnostic de anxietate sau depresie”, a arătat ea.

Medicul a punctat însă și necesitatea de a avea un diagnostic stabilit de medicul specialist. „De fapt diagnosticul pentru patologia psihiatrică, și aici intră inclusiv depresie, anxietate, îl pune medicul neurolog sau psihiatru”, a continuat secretarul SNMF. 

Totodată, Dr. Daciana Toma a subliniat necesitatea de a chema periodic pacientul pentru o consultație față în față, la cabinetul medicului de familie. „Trebuie ca noi, medicii, să fim conștienți și foarte riguroși în a chema pacientul la o anumită perioadă de timp la control față în față. Noi am făcut un studiu pe tulburările cognitive, pe patologia psihiatrică, pe ceea ce va fi apărut nou peste ceea ce exista. Pentru că eu acum pot să spun, față de ceea ce era, ai nevoie să îți faci anumite controalele. Dar eu din teleconsultație cel mai probabil nu știu ce a apărut nou. Dacă pacientul nu îmi relatează, nu am de unde să știu”, a conchis Dr. Toma.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel