Doi bebeluși, morți imediat după naștere: cine este pus sub acuzare
31 Martie 2021, 10:18

Deces,
Anchetă la Maternitatea Cuza-Vodă din județul Iași, după moartea a doi bebeluși la scurt timp după naștere. Este posibil ca bebelușii să fi luat infecții nosocomiale.

Conducerea Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași nu a luat măsuri pentru a preveni supraaglomerarea secției în care se aflau internați bebelușii născuți prematur, în 2017. Acest fapt care ar fi condus la moartea a doi copii care s-au infectat cu Klebsiella pneumoniae, acuză procurorii.

”În luna noiembrie 2017, la nivelul spitalului nu au fost luate măsuri pentru a preveni supraaglomerarea secției de Neonatologie Terapie Intensivă, fapt ce a dus la imposibilitatea izolării nou-născuților proveniți din alte spitale până la obținerea rezultatelor de laborator care să definească posibilul status infecțios al acestora, iar în condițiile mai sus menționate a fost posibilă transmiterea unei infecții prin mâinile personalului”, a declarat Dragoș Bordianu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Copiii au intrat în șoc septic și s-au stins. Coordonatorul centrului de Terapie Intensivă Neonatală spune că Spitalul nu e de vină. 

”Aceste germen, Klebsiella pneumoniae, este un germen comensal al tubului digestiv, deci comensal, pe care îl avem cu toții. Din păcate, pe un nou născut, indiferent că este un nou născut la termen sau nou născut prematur și cu cât este mai prematur, riscul de infecție este de vreo 20 de ori mai mare decât la nou născutul la termen. Am fost alături de familii, nu știu ce ne-au reproșat aceste familii, pentru că nouă, medicilor, nu ne-au reproșat absolut nimic. Infecția poate veni din mediul de spital. Îmi pare sincer rău să vă spun că, în mediul de spital, nu am izolat în niciun an, făcând teste în fiecare lună, niciodată klebsiella. Mi-ar fi plăcut să o găsesc”, a declarat Maria Stamatin, coordonator Centru ATI Neonatologie, citează Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?