Doi ani de la primul lockdown. Rafila și Păun, despre cea mai importantă LECȚIE: Cu siguranță vor mai fi și alte CRIZE

doi ani FOTO: Facebook Ministerul Sănătății și Facebook Diana Păun
EXCLUSIV
Ce au învățat românii în pandemie? Care sunt cele mai importante lecții care ne vor ajuta și pe viitor?

Doi ani de pandemie au însemnat restricții, pierderi umane și suferință. "65 000 de persoane au murit în urma infecțieicu virusul Coronavirus", a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila în cadrul dezbaterii "Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID", organizat de DC Media Group.

Partea plină a paharului

Orice situație neplăcută vine cu învățăturile ei. În urma impactului pe care l-a avut pandemia, Alexandru Rafila declară: „cred că sistemul de sănătate este capabil în acest moment să reacționeze mult mai rapid la amenințări la adresa sănătății comunităților”. 

Pandemia a avut efecte majore și asupra sistemului de educație, care acum a început să revină la normal: „în anul școlar care a debutat în luna septembrie a anului 2021 am avut perioade scurte de închidere ale cursurilor și lucrul acesta a contribuit la repoziționarea sistemului de învățământ și la modul în care societatea a privit necesitatea vieții copiilor într-un context cât mai aproape de normalitate”, anunță Alexandru Rafila.

Diana Păun: pandemia a schimbat peisajul normalității

„Este evident că trebuie să învățăm din lecțiile celor doi ani și să înțelegem că pandemia a evidențiat slăbiciunile sistemelor noastre de sănătate europene", a declarat Conf. Dr. Diana Păun în exclusivitate pentru DCMedical. Aceasta afirmă că pandemia „a expus vulnerabilitățile fiecărui domeniu”.

Cea mai importantă lecție

Consilierul prezidențial Diana Păun spune că cea mai importantă lecție în urma pandemiei este „că trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a ne adapta crizelor viitoare” deoarece „cu siguranță vor mai fi și alte crize, fie din domeniul sanitar, fie de altă natură”. Aceasta ridică problemele actuale cu care se confruntă omenirea: „trebuie să luăm în considerare schimbările climatice și exacerbarea acestor inegalități de care vă spuneam mai devreme, provocări cu care ne vom confrunta în următorii zeci de ani”. 

Educația sanitară

Diana Păun afirmă că „trebuie să prioritizăm prevenția și alfabetizarea sanitară, educarea populației pentru preîntâmpinarea tuturor bolilor care pot fi prevenite”, iar pandemia ne-a învățat că „spălatul pe mâini și purtarea măștii ne protejează nu numai de Covid, ne protejează și de gripă și de alte boli cu transmitere pe cale aeriană”. 

Era telemedicinei

Telemedicina a devenit extrem de folositoare în perioada lockdown-ului, iar menținerea acesteia și în viitor este de dorit "Telemedicina ne oferă posibilitatea de a constitui echipe multidisciplinare și a aborda pacientul din mai multe perspective”, anunță Diana Păun. Vezi și: "Telemedicina trebuie menținută". Medic: E un lucru excelent

Povara sănătății mintale

În România, până de curând, sănătatea mintală nu a reprezentat o prioritate. Pandemia ne-a învățat că fără stabilitate psihică nu se poate vorbi de echilibru. Diana Păun ne spune că trebuie să abordăm „povara sănătății mintale”. Din păcate, „tinerii au fost afectați de pandemie și în rândul lor a crescut incidența anxietății și depresiei”, adaugă Diana Păun. 

Personalul medical a fost supus unui nivel de stres foarte crescut pentru a face față la urgențele medicale, dar "a obosit, se vorbește tot mai mult de burnout în rândul personalului medical. Trebuie să îi învățăm pe colegii noștri să își adapteze activitatea la situații limită și să meargă mai departe”, avertizează Diana Păun.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel