O nouă abordare dietetică pentru sănătatea pielii: dieta mediteraneană și omega-3 reduc inflamația asociată cu acneea

dieta mediteraneana omega-3 acnee Foto: Freepik @pikisuperstar
Schimbările alimentare pot fi un aliat valoros în reducerea inflamației și gestionarea acneei.

Vezi și: Cum funcționează creierul adolescenților în luarea deciziilor. Influența pozitivă a adulților și asumarea riscurilor

Un nou studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a constatat că administrarea unui supliment de omega-3 și respectarea dietei mediteraneene ar putea îmbunătăți simptomele acneei.

Atât omega-3, cât și dieta mediteraneană reduc inflamația și reglează hormonii asociați cu acneea, vizând cauzele profunde ale afecțiunii. Studiul a urmărit 58 de femei și doi bărbați, care aveau în medie 26 de ani, pe parcursul a 16 săptămâni. La început, aproximativ 98% dintre participanți erau deficitari în omega-3.

Cercetătorii și-au propus să investigheze dacă oamenii își pot îmbunătăți acneea prin reducerea consumului de alimente procesate, zaharuri rafinate, grăsimi saturate, lapte de vacă și produse lactate, crescând în același timp aportul de acizi grași.

Pentru a realiza acest lucru, participanții au urmat dieta mediteraneană și au luat un supliment oral de omega-3 derivat din alge. În cele din urmă, 42 dintre cei 60 de pacienți au declarat că schimbările au îmbunătățit severitatea acneei lor, iar cercetătorii au observat reduceri semnificative ale numărului de leziuni inflamatorii și neinflamatorii. În general, nivelurile de omega-3 ale participanților au crescut.

Rezultatele studiului arată că intervențiile dietetice ar putea fi un instrument util pentru gestionarea acneei dincolo de simplele medicamente prescrise. Intervențiile asupra stilului de viață, inclusiv recomandările dietetice, nu ar trebui să fie considerate în opoziție cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, ci mai degrabă ca un adjuvant valoros la orice plan modern de tratament al acneei.

Cum poate omega-3 să ajute tenul și să combată acneea

Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii cauzată de modificări hormonale, pori înfundate și inflamații cauzate de bacteria Cutibacterium acnes. Factori precum hormonii, stresul, stilul de viață, microbiomul și funcția imunitară pot crește riscul de acnee.

Cu toate acestea, o dietă bogată în nutrienți poate susține sănătatea generală a pielii. Dieta mediteraneană, care include legume și nuci cu un indice glicemic scăzut și proprietăți antiinflamatorii, ar putea fi benefică pentru persoanele cu acnee.

Foto: Freepik

Dieta pune accentul pe alimentele integrale, limitând alimentele procesate, și se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase. Dieta mediteraneană este, de asemenea, bogată în acizi grași, cum ar fi omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației asociate cu acneea.

O dietă săracă în omega-3 poate contribui la apariția acneei prin creșterea nivelului de inflamație și a dezechilibrului în producția de ulei a pielii. În general, o dietă mediteraneană poate ajuta la reducerea inflamației și la reglarea hormonilor asociați cu acneea, vizând cauzele profunde ale afecțiunii.

Citește și: Scoaterea nervului sau tratamentul de canal radicular: când este necesar și cum îți poate salva dinții

Alimentația ca soluție pentru acnee

Studiul a constatat că omega-3 și dieta mediteraneană pot îmbunătăți acneea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina factorii specifici care au condus la ameliorarea acneei.

Acest studiu a fost conceput pentru a fi în mare parte de sex feminin și de mici dimensiuni, iar utilizarea sondajelor pentru a evalua obiceiurile alimentare ale participanților ar putea duce la erori de reamintire. Nu s-a dovedit încă în mod definitiv că creșterea aportului de omega-3 și aderarea la dieta mediteraneană pot elimina acneea.

Cu toate acestea, aceste modificări dietetice pot contribui la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății generale.

Pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, persoanele ar trebui să se concentreze pe o dietă echilibrată formată din alimente bogate în nutrienți. Aceasta include creșterea consumului de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase, hidratarea, limitarea consumului de alimente foarte procesate sau zaharoase și consumul de alimente cu glicemie scăzută.

Alegerea alimentelor care stabilizează nivelul zahărului din sânge este una dintre cele mai bune modalități de a observa îmbunătățiri ale acneei. Asocierea carbohidraților cu grăsimi sănătoase precum avocado, pește, ulei de măsline, nuci sau semințe poate ajuta la încetinirea digestiei și la modificarea nivelului hormonal.

Dacă schimbările alimentare sau tratamentele fără prescripție medicală nu sunt eficiente, se recomandă consultarea unui dermatolog pentru a discuta alte opțiuni. Factori precum genetica, expunerea la mediu și anumite medicamente pot juca, de asemenea, un rol în apariția acneei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel