Dieta care previne cancerul și bolile de inimă. Ce presupune, de fapt

dieta - FOTO: Freepik
Această dietă poate ajuta la reducerea riscului de boli majore, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Dieta pe bază de plante asociată cu un risc redus de boli majore, arată un studiu amplu. În linii generale, o dietă pe bază de plante pare să fie cea mai bună opțiune pentru sănătatea și longevitatea umană.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință după ce au efectuat o revizuire amplă a mai mult de 20 de ani de date. Prin studierea atentă a literaturii științifice publicate între 2000 și 2023, o echipă condusă de medicul Angelo Capodici de la Universitatea din Bologna din Italia a constatat că oamenii care consumă diete vegetariene și vegane tind să aibă rezultate de sănătate mai bune măsurabile în mai multe domenii.

Schimbările alimentare, esențiale pentru sănătate

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să excludem imediat carnea din dietă, deoarece nevoile alimentare ale indivizilor pot varia semnificativ. Ceea ce sugerează este că efectuarea unor schimbări alimentare ar putea fi o unealtă mult mai puternică decât știam pentru îmbunătățirea rezultatelor de sănătate, dacă poate fi făcută în siguranță.

În ultimul deceniu sau mai mult, mulți oameni au adoptat diete pe bază de plante din diferite motive, pentru a-și îmbunătăți sănătatea, a reduce costurile cu alimentele sau a-și reduce impactul asupra mediului. Odată cu această creștere a adoptării alimentației pe bază de plante, vine și o creștere semnificativă a datelor referitoare la consumul de alimente pe bază de plante, iar aceasta este ceea ce au analizat Capodici și colegii săi.

Vezi și: Substanța care topește kilogramele. Luptă împotriva obezității și a inflamației

Multe studii arată cum alimentele pe care le consumăm afectează rezultatele de sănătate, cu diete bogate în carne roșie și procesată, cereale rafinate și zahăr adăugat identificate ca factori de risc pentru probleme precum bolile cardiovasculare (BCV) și cancerul. Deoarece dieta este una dintre variabilele relativ ușor de schimbat, Capodici și colegii săi au vrut să analizeze mai atent impactul consumului de alimente pe bază de plante asupra riscului acestor boli; bolile cardiovasculare și cancerul fiind cele două cauze principale de deces și dizabilitate la nivel mondial.

23 de ani de analize

Cercetătorii au studiat 48 de revizuiri și meta-analize efectuate între ianuarie 2000 și iunie 2023 și au constatat că dietele vegetariene și vegane au fost asociate cu un status de sănătate mai bun în ceea ce privește mai multe factori de risc pentru atât cancerul, cât și BCV.

În general, aceste diete pe bază de plante au fost asociate cu niveluri mai bune de colesterol și control al zahărului din sânge, un indice de masă corporală mai mic și mai puțină inflamație în comparație cu cei care consumă alimente omnivore. Persoanele care consumă diete pe bază de plante au avut un risc mai mic de atât cancer, cât și boli de inimă - precum și o rată mai mică de mortalitate din cauza BCV.

Echipa a remarcat, totuși, că femeile gravide vegane și vegetariene nu au prezentat un risc semnificativ mai mic de diabet gestațional și hipertensiune.

De asemenea, au fost atenți să nu tragă concluzii despre alimentele pe bază de plante fiind singura cauză a acestor îmbunătățiri ale sănătății.

Vezi și: Fructul care previne diabetul. Menține nivelul de zahăr din sânge și oferă sațietate

Dieta vegană - FOTO: Freepik@buraratn

"S-a descris și că vegetarienii, în plus față de reducerea consumului de carne, consumă mai puține cereale rafinate, grăsimi adăugate, dulciuri, gustări și băuturi calorice decât non-vegetarienii și au crescut consumul unei game largi de alimente pe bază de plante", scrie echipa, potrivit studiului publicat în PLOS One.

Deci, pare complet rezonabil ca un omnivor să obțină beneficii semnificative pentru sănătate, nu neapărat prin reducerea sau eliminarea cărnii, ci prin consumul mai redus de alimente procesate și alimente bogate în grăsimi și zahăr adăugat.

De asemenea, merită menționat că dietele pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale; și, desigur, multe afecțiuni diferite, cum ar fi alergiile și afecțiunile gastrointestinale, necesită o abordare atentă și adaptată la alimentație.

Vezi și: Legătura dintre diabetul la tineri și boala Alzheimer. Cum poate fi redus riscul de Alzheimer la persoanele cu diabet

Rezultatele noii analize sunt, de asemenea, supuse limitărilor studiilor originale. Din acest motiv, cercetătorii avertizează împotriva adoptării la scară largă a dietelor pe bază de plante. Mai degrabă, ei spun că ar trebui să fie efectuate cercetări mai țintite și mai specifice, pentru a identifica mai exact de ce aceste diete sunt corelate pozitiv cu o sănătate mai bună.

"Studiul nostru evaluează diferitele impacturi ale dietelor fără carne pentru sănătatea cardiovasculară și riscul de cancer, arătând cum o dietă vegetariană poate fi benefică pentru sănătatea umană și poate fi una dintre strategiile preventive eficiente pentru cele două boli cronice cele mai impactante asupra sănătății umane în secolul XXI", spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel