Diabetul de tip 2 și obezitatea, tratate printr-o procedură nouă, mai puțin invazivă

Un balon introdus în stomac ar putea fi soluția pentru obezitate și diabetul de tip 2
O nouă cercetare de la King's College London arată că un dispozitiv medical recent testat, numit Sleeveballoon, imită efectele chirurgiei bariatice tradiționale și produce rezultate impresionante asupra greutății corporale, a ficatului gras și a controlului diabetului de tip 2.

Sleeveballoon este un dispozitiv care combină un balon cu o mânecă atașată, care acoperă părțile inițiale ale intestinului subțire. Se introduce în stomac și în intestin în timpul unei intervenții chirurgicale minim invazive, sub anestezie generală.

Efectele noul tip de balon

În acest studiu, publicat în EbioMedicine, cercetătorii au comparat efectele balonului cu mânecă și chirurgia bariatrică tradițională asupra a 30 de rozătoare hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, obținând rezultate foarte similare. Rezultatele au fost, de asemenea, comparate cu șoarecii de laborator operați, noul dispozitiv reducând aportul alimentar cu 60% și rezultând într-o reducere de 57% a masei grase. Efectul asupra diabetului de tip 2 a fost la fel de impresionant, nivelul glicemiei scăzând cu 65%.

„Operația de bypass gastric este un tratament extrem de eficient al obezității și diabetului de tip 2. Cu toate acestea, pentru foarte puțini pacienți eligibili, doar în jur de 1%, li se oferă o intervenție chirurgicală, iar unii preferă, de asemenea, abordări mai puțin invazive", a declarat autorul principal, profesor Geltrude Mingrone, de la King's College London.

„Am constatat că efectele metabolice ale dispozitivului Sleeveballoon sunt similare cu cele ale by-passului gastric, dar au avantaje distincte față de metoda tradițională. În ambele, sensibilitatea la insulină și funcțiile inimii s-au îmbunătățit. Cu toate acestea, în timp ce bypass-ul gastric provoacă o creștere rapidă a post-alimentar a nivelurilor de glucoză din sânge, care pot provoca hipoglicemie, Sleeveballoon (balonul cu mânecă) induce o încetinire a digestiei, care are un efect constant asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru ajută la controlul apetitului și al foamei, menținând persoana mai plină și mai mult reduce greutatea", a mai arătat cercetătoarea.

Obezitatea și diabetul, probleme la nivel mondial

Dispozitivul trebuie îndepărtat după 6-12 luni, iar echipa este dornică să-l testeze la oameni, spunând că este nevoie de mai multe cercetări pentru a gestiona acest proces și de a evita inversarea efectelor pozitive asupra obezității și diabetului.

„Aproximativ două miliarde de adulți, sau 30% din populația lumii, trăiesc cu exces de greutate sau obezitate conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)", a spus profesorul Mingrone.

„În prezent, 500 de milioane de oameni suferă de diabet de tip 2 și aproximativ două miliarde de persoane au boala ficatului gras. Sperăm că descoperirea noastră va fi testată la oameni în curând și va revoluționa modul în care abordăm această epidemie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel