Diabet de tip 2: orele de masă ar reduce nevoia injecțiilor de insulină?

Ou la micul dejun  FOTO: pexels.com
Cercetători israelieni susțin că un mic dejun bogat în amidon consumat dis-de-dimineață și o cină mică ar putea înlocui injecțiile de insulină și alte medicamente.

Diabet, injecții. Oamenii care au diabet de tip 2 își fac injecții, de până de patru ori zilnic, cu insulină, un hormon care reglează circulația zahărului în celulele hepatice, musculare și grase. Dar injecțiile de insulină sunt legate de creșterea în greutate și pierderea controlului nivelului de zahăr din sânge. Și astfel începe un cerc vicios: doze mai mari de insulină, creștere continuă în greutate, o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare și alte complicații. O cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea Tel Aviv a demonstrat că un mic dejun bogat în amidon consumat dimineața, împreună cu o cină mică, ar putea înlocui injecțiile de insulină și alte medicamente pentru diabetici.

"Dieta diabetică tradițională specifică șase mese mici răspândite pe parcursul zilei. Dar cercetările noastre propun mutarea caloriilor bogate în amidon la primele ore ale zilei. Acest lucru produce un echilibru de glucoză și un control glicemic îmbunătățit în rândul diabeticilor de tip 2. Credem că prin acest regim va fi posibil pentru diabetici reducerea semnificativă sau chiar stoparea injecțiilor de insulină și a majorității medicamentelor antidiabetice, pentru a atinge un control excelent al nivelurilor de glucoză", explică profesoara Daniela Jakubowicz de la Facultatea de Medicină a Sackler a TAU și unitatea de diabet a Centrului Medical Wolfson. Profesoara Jakubowicz este autorul principal al studiului. Cercetarea a fost publicată în Diabetes Care în decembrie.

Potrivit medicalxpress, metabolismul și ceasul nostru biologic sunt optimizate pentru a mânca dimineața și pentru postul în cursul serii și noaptea, când se presupune că adormim. Dieta obișnuită recomandată diabeticilor constă din câteva mese mici distribuite uniform pe parcursul zilei, inclusiv o gustare înainte de a merge la somn pentru a preveni scăderea nivelului de zahăr în timpul nopții.

Diabet, injecții. Rezultatele studiului

Dieta propusă de cercetători – testată pe 29 de participanți – e gândită pe ceasul nostru biologic. Grupul ce a urmat dieta propusă de cercetători a mâncat o masă de pâine, fructe și dulciuri la primele ore ale dimineții; un prânz substanțial; și o mică cină lipsită în special de amidonuri, dulciuri și fructe. Cei din grupul de control - nu au slăbit și nu au înregistrat nicio îmbunătățire a nivelului de zahăr, necesitând o creștere a medicamentelor și a dozelor de insulină.
La grupul cu noua dietă, rezultatele au fost surprinzătoare: au pierdut în greutate și au înregistrat niveluri substanțiale de zahăr.

"Nevoia lor de medicamente diabetice, în special pentru dozele de insulină, a scăzut substanțial. Unii au fost chiar capabili să înceteze utilizarea insulinei în totalitate. (...) În plus, dieta 3M a îmbunătățit expresia genelor biologice ale ceasului. Acest lucru sugerează că dieta 3M nu este doar mai eficientă în controlul diabetului, ci poate preveni multe alte complicații, cum ar fi bolile cardiovasculare, îmbătrânirea și cancerul, care sunt toate reglementate de genele de ceas biologic", consideră profesoara Jakubowicz.

Reglarea expresiei genice a ceasului biologic în dieta propusă de cercetători ar putea fi mecanismul care stă la baza succesului său, deoarece îmbunătățește secreția de insulină și îmbunătățește eliberarea zahărului în mușchi, creând un metabolism echilibrat în timpul zilei și nocturn. Cercetătorii cercetează rolul pe care anumite proteine îl joacă în alimentele de consumate de diabetici la micul dejun.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel