Hidratarea este un obicei esențial...
Școală, prieteni, relații, modificările corpului, toate sunt lucruri care pot da unui adolescent emoții pe care le simte din plin. Dar e greu de spus când intensitatea emoțiilor este firească, sau când depășește pragul îngrijorării. Pentru asta, există câteva întrebări al căror răspuns v-ar putea lămuri, scrie webmd.com.
Ai încetat să mai faci lucrurile care te bucurau? Ai renunțat la ocupațiile tale precum sportul, cluburi, ieșiri cu prietenii, pentru că nu le mai găsești distractive? Rezultatele la școală au început să scadă? Au început certurile cu părinții? Te enervează totul, te simți obosit, ai probleme cu somnul, nu mai ai poftă de mâncare, ai sentimente de vinovăție, ești anxios și ai mereu senzația că nu vrei pe nimeni în jur? Dacă răspunsul e "da" la mai mult de una sau două dintre aceste întrebări atunci poți fi deprimat. Și asta înseamnă că ai nevoie de ajutor, acum, pentru a afla ce se întâmplă și ce să faci.
Discută cu un părinte, cu medicul, cu un consilier sau cu un alt adult în care ai încredere.
Mulți tineri spun "nu sunt deprimat! Nu mă simt trist tot timpul". Dar depresia nu înseamnă doar sentimnte de tristețe. Este o "tulburare de dispoziție", adică, aceasta vă poate afecta starea de spirit în tot felul de moduri.
Unii oameni deprimați se simt foarte triști și plâng foarte mult. Alții sunt doar îngroziți și simt că urăsc pe totă lumea. "Te simți prost și nu poți explica de ce", spune psihiatrul Robert Findling, de la Case Western Reserve University. Poate fi dificil să spui dacă ești deprimat sau doar supărat. Toată lumea are momente de supărare din când în când. Asta e diferit de depresie.
„Să presupunem că te-ai despărțit de cineva sau te-ai certat cu cel mai bun prieten al tău. Dacă supărat pentru câteva săptămâni și apoi începi să te simți mai bine, probabil că nu este depresie. Este normal să te simți trist, furios sau frustrat când se întâmplă lucruri rele. Dar, dacă te simți iritabil, morocănos, trist sau supărat mai mult de jumătate din timp, pentru mai mult de două săptămâni, este o problemă", spune psihiatrul Dallas Graham Emslie.
Depresia nu este un semn că sunteți o persoană slabă sau un ratat. Depresia nu este întotdeauna exact aceeași. Pentru unii oameni este atât de intensă, încât au dificultăți în a face față unei zile. Pentru alții, nu este atât de severă, dar durează de luni sau chiar ani.
Apoi, există depresie care urmează unei întâmplări nepăcute, cum ar fi moartea cuiva drag sau divorțul părinților. Toate aceste tipuri de depresie pot fi tratate.
Dacă crezi că ai putea avea depresie, te poți îngrijora de faptul că dacă vei căuta ajutor, vei fi etichetat ca nebun. Dar asta nu are nimic de-a face cu depresia și nu ajută pe nimeni.
„De fapt, știind că ai depresie este o veste bună într-un fel, pentru că știm că există tratamente eficiente”, spune Emslie. Sunt mai multe opțiuni de tratament pentru depresie.
Terapie. Puteți vedea un terapeut unu-la-unu, sau într-un grup. Terapia vă ajută să vă dați seama ce se petrece în viața dvs. și cum puteți face schimbări.
Schimbați stilul de viață, faceți mai mult exerciții fizice, mâncați sănătos și găsiți sprijin social. Multe studii au constatat că exercițiile fizice pot fi la fel de eficace ca medicamentele la tratarea depresiei.
Medicamente antidepresive, eliberate pe bază de prescripție medicală, vă pot ajuta să reveniți la normal. Sunt o mulțime. Aceste medicamente au fost legate, în câteva cazuri, la gândirea suicidară la tineri, așa că, dacă constatați că gândurile se înrăutățesc de la medicamente, spuneți părinților și medicului imediat.
Se recomandă tratamentul și modificarea stilului de viață, indiferent dacă luați sau nu și antidepresive. Este mai mult decât să luați o pastilă.
„Știm că copiii cu depresie moderată până la severă se pot face mai bine cu medicația și consilierea, decât doar cu una din cele două”, spune Findling. „Dar, dacă te simți ok să nu iei medicamente, există și alte opțiuni care sunt eficiente. În general poți vedea beneficii reale de la tratament în câteva luni, dar trebuie să începi undeva.”
Mulți adolescenți (și adulți) suferă de depresie, dar nu toți cei care sunt deprimați au gânduri de sinucidere.
„Dacă te gândești că ți-ai dori să fii mai degrabă mort sau că lumea ar fi un loc mai bun fără tine, sau dacă auzi un prieten spunând astfel de lucruri, apelează imediat la ajutor. Nu face nimic ce nu poți anula mai târziu. Sinuciderea nu este niciodată un răspuns bun. Dacă îți este frică de ceea ce ai putea face pentru tine, asigură-te că cineva responsabil este întotdeauna acolo”, mai arată autorul.
Depresia te poate face să gândești tot felul de lucruri. Asta nu înseamnă că ești rău, sau prost. Înseamnă că ai nevoie de ajutor pentru a ieși dintr-o situație dificilă. Uneori cu toții trecem prin asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Această vitamină îți protejează...