Depresia și bolile fizice, cât de mare este legătura între ele

Depresie
Pacienții diagnosticați prima oară cu depresie prezintă un risc crescut de agravare a bolii până la nivelul la care necesită spitalizare, dacă au fost tratați anterior pentru o boală fizică la un spital, potrivit unui studiu recent.

Riscul de a fi spitalizat din cauza depresiei este crescut dacă pacientul are multiple boli fizice. Rezultatele cercetărilor din proiectul național de psihiatrie iPSYCH arată că riscul a crescut cu până la 69% la pacienții care au fost tratați anterior la un spital pentru boli fizice. Vârsta este, de asemenea, un factor. Cu cât pacienții cu vârsta sub 65 de ani au mai multe boli fizice, cu atât este mai mare riscul internării cu depresie.
„Acest lucru se poate explica prin faptul că un număr mare de boli fizice la o vârstă relativ mică este stresant psihologic, în timp ce este mai de așteptat apariția mai multor boli avea mai multe boli odată cu înaintarea în vârstă”, spune Ole Köhler-Forsberg, care se află în spatele studiului .

Risc redus după tratarea bolii fizice

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții care s-au recuperat dintr-o boală fizică sau care au primit o rețetă pentru medicamente pentru boli fizice în anul anterior depresiei, au un risc redus de a fi spitalizați cu depresie.
„Acest lucru poate însemna că tratamentul bolilor fizice poate avea, de asemenea, un efect mai bun asupra evoluției unei depresii, dar se poate explica și prin faptul că pacientul este mai conștiincios în urmarea tratamentului antidepresiv sau că propriul medic este deja mai mult conștient de pacient", explică Christiane Gasse, care a contribuit și ea la studiu.
Studiul este primul care examinează corelația între toate bolile fizice și prognosticul după un diagnostic de depresie. Și subliniază cât de mult sunt corelate sănătatea mentală și fizică și că tratamentul unei boli fizice afectează și sănătatea mintală și invers.
"Studiul ne extinde cunoștințele nu doar concentrându-ne pe o anumită boală, de exemplu bolile cardiovasculare sau cancerul, ci și prin includerea tuturor bolilor fizice. Constatările noastre arată cât de important este să examinăm și să tratăm cu atenție persoanele cu depresie pentru posibile boli fizice". spune Ole Köhler-Forsberg.

Efect pozitiv asupra depresiei

Aproape 118.000 de persoane care au fost diagnosticate cu depresie pentru prima dată la un spital de psihiatrie danez în perioada 1996-2015 au fost incluse în studiu. Cercetătorii au avut informații despre diagnosticarea bolilor fizice în spital înainte de diagnosticul depresiei începând cu 1977, precum și informații despre utilizarea pacienților de medicamentele prescrise de medicul lor de familie pentru boli fizice în anul anterior diagnosticului de depresie.
Studiul confirmă constatările și experiențele anterioare din practica clinică. Din acest motiv, cercetătorii cred că studiile viitoare ar trebui să analizeze dacă un tratament mai bun al bolilor fizice are, de asemenea, un efect pozitiv asupra depresiei.

Rezultatele sunt publicate în Journal of Affective Disorders, scrie medicalxpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel