Depozitarea pâinii în frigider, beneficii semnificative. Dr. Nicoleta Lupașcu: Este hrană pentru bacteriile intestinale bune. Are indice glicemic mic

painea - FOTO: Freepik@vecstock
Cum trebuie, de fapt, să depozitezi pâinea. Medicii ne explică cum să obținem cele mai multe beneficii. 

Pâinea este cel mai consumat aliment la nivel global. Dar te-ai întrebat vreodată cum trebuie să o depozitezi. Păstrarea pâinii în frigider este o practică comună pentru mulți, dar puțini cunosc impactul pe care îl are acest obicei asupra calității produsului final. Unul dintre factorii critici este amidonul, componenta principală a pâinii care suferă modificări semnificative în medii reci.

Amidonul din pâine este o formă de carbohidrat care joacă un rol crucial în textura și consistența acestui aliment de bază. Atunci când pâinea este refrigerată, amidonul începe să își schimbe structura sub influența temperaturilor scăzute.

Vezi și: Mișcarea, esențială pentru prevenirea AVC-ului. Reglează tensiunea arterială

De ce să păstrezi pâinea în frigider

Pâinea - FOTO: Freepik

Dr. Nicoleta Lupașcu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, argumentează în favoarea păstrării pâinii în frigider, aducând în discuție două beneficii semnificative ale acestui obicei aparent neobișnuit.

"Eu țin pâinea în frigider. Așa ar fi bine să faci și tu. Dacă ții pâinea în frigider, se întâmplă un fenomen grozav numit retrogradarea amidonului, practic transformarea lui într-un amidon rezistent.

Acest amidon care a fost încălzit și apoi răcit devine mai rezistent la degradare. Practic, la acțiunea amilazelor, enzimele care degradează amidonul și eliberează glucoza”,  a explicat dr. Nicoleta Lupașcu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Scădere semnificativă a testelor Papanicolau. Femeile din zonele rurale, cele mai afectate

Două beneficii

Potrivit specialistului, păstrarea pâinii în frigider duce la fenomenul de retrogradare a amidonului. Acest proces constă în transformarea amidonului într-o formă rezistentă la degradare, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea digestivă.

”De aici rezultă alte două beneficii grozave. Amidonul rezistent este hrană pentru bacteriile intestinale bune și glucoza din amidon este eliberată mai lent, ceea ce înseamnă că glicemia nu va crește mult și nici brusc.

Același lucru este valabil și pentru amidonul din orez sau alte tipuri de cereale. Pâinea încălzită după ce a fost răcită, are chiar un indice glicemic mai mic tocmai pentru că amidonul a fost trecut prin mai multe cicluri de răcire-încălzire”, a mai explicat dr. Nicoleta Lupașcu.

Vezi și: Oxalații din legume, impact asupra sănătății. Pot duce la formarea pietrelor la rinichi

Studii

Într-un studiu științific publicat în revista Nature în 2007 s-a descoperit că înghețarea pâinii albe poate reduce indicele glicemic, în special atunci când pâinea este prăjită după dezghețare. Rezultate similare au fost obținute într-un studiu din 2017, precum și într-un studiu mai recent din 2023 publicat în Science Direct.

Chiar dacă unele dintre aceste studii au avut eșantioane mici, cercetările au fost riguros efectuate în laborator, ceea ce le conferă credibilitate. De menționat este faptul că cel mai recent studiu a folosit pâine din grâu cu conținut ridicat de amiloză, nu pâine albă obișnuită.

Procesul prin care congelarea pâinii reduce indicele glicemic este retrogradarea amidonului, adică realinierea lanțurilor de carbohidrați. Acest fenomen duce la creșterea proporției de amidon rezistent în pâine.

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este complet digerat în intestinele mici, ci este fermentat în intestinul gros. Acest proces ajută la hrănirea bacteriilor benefice din colon, având efecte similare cu ale fibrelor solubile.

Beneficiile pentru sănătate ale amidonului rezistent includ îmbunătățirea controlului glicemic și a sensibilității la insulină, îmbunătățirea sănătății intestinale, creșterea senzației de sațietate și reducerea producerii de gaze comparativ cu alte tipuri de fibre, datorită fermentării lente a amidonului rezistent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel