Deficitul de vitamina D: cauze, simptome și tratament

deficitul de vitamina D, FOTO: Pexels @ready made
Deficitul de vitamina D: de ce apare și cum se manifestă?

Deficitul de vitamina D se mai numește și carența în vitamina D și afectează un procent mare din populație, deși este rareori diagnosticată. Studiile arată că peste un miliard din populația lumii suferă de lipsa vitaminei D.

Corpul nostru își ia necesarul de vitamina D din produse alimentară de origine animală, vegetală și prin expunerea la soare. Pielea sintetizează vitamina D în urma contactului cu razele ultraviolete. 

Cauzele deficitului de vitamina D

Principalele cauze ale carenței în vitamina D sunt expunerea insuficientă la soare și aportul scăzut de vitamina D. Pe lângă acestea, mai există și alți factori care determină lipsa vitaminei D în organism:

-absorbția scăzută de vitamina D la nivel intestinal;

-patologii renale;

-medicamente care interferează cu absorbția vitaminei D.

Simptomele carenței în vitamina D

Simptomele diferă în funcție de gravitatea deficitului de vitamina D. Acestea încep de la stări de oboseală și slăbiciune musculară, până la osteoporoză sau depresie. Principalele simptome ale lipsei de vitamina D sunt:

-slăbiciune musculară și oboseală;

-îmbolnăviri constante ca urmare a scăderii imunității: răceli, bronșite, pneumonii;

-dureri ale oaselor și mușchilor;

-schimbări de dispoziție, până la depresie;

-vindecarea lentă a rănilor;

-gingivită;

-căderea excesivă a părului;

-creștere în greutate.

Netratată, carența în vitamina D poate cauza probleme grave de sănătate, precum: rahitism, diabet, osteoporoză, hipertensiune arterială sau boala coronariană.

Tratamentul deficitului de vitamina D

Tratamentul lipsei de vitamina D nu este unul complex și se referă la suplimentarea acesteia. Pentru stabilirea diagnosticului și a gravității sunt necesare examene de laborator din sânge, care detectează valoarea vitaminei D. În funcție de gradul deficitului, medicul va decide doza necesară pentru atingerea nivelului normal de vitamina D. De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să crească timpul de expunere la soare și să consume mai mult pește și alimente bogate în vitamina D.

Vezi și: Care sunt cele mai întâlnite 7 CARENȚE de vitamine și minerale

Căderea părului. VITAMINELE și suplimentele care te ajută să scapi de ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel