Deficitul de potasiu. Cele mai frecvente simptome; unele pot fi înșelătoare

Corpul uman este o mașinărie complexă, în care fiecare nutrient joacă un rol specific. Potasiul este unul dintre ei și dacă nivelul său este scăzut, poate avea consecințe nocive pentru organism. Din acest motiv, este esențial să cunoaști semnele care indică o deficiență de potasiu. 

Care este rolul potasiului în organism?

Este important să consumăm frecvent alimente bogate în potasiu, deoarece îndeplinește o serie de funcții în organism. Rolul său fundamental? Activarea celulelor musculare și nervoase.

Care sunt simptomele deficitului de potasiu?

Deficitul de potasiu se poate traduce prin stări de oboseală, digestie lentă, crampe musculare, dureri abdominale, dar și constipație, potrivit dr. Anne-Christine Della Valle, medic generalist.

Numită și hipokaliemie, deficitul de potasiu este adesea asimptomatic, deoarece este bine tolerat la persoanele sănătoase. Când se spune că este moderat până la sever, poate provoca aritmie cardiacă, care duce la palpitații, un puls prea rapid sau prea lent, o scădere a tensiunii arteriale, amețeli, dureri în piept sau dificultăți de respirație. Când este foarte sever, poate ajunge la țesutul muscular, poate provoca paralizie ușoară, retenție urinară, obstrucție intestinală și poate duce chiar la stop respirator, spune un articol din Swiss Medical Review

Care sunt factorii de risc pentru deficitul de potasiu?

Persoanele care iau diuretice prezintă în general cel mai mare risc de a dezvolta hipokaliemie. Potrivit dr. Della Valle, acestea sunt în principal medicamente care elimină acest electrolit prin urină, aspirină, laxative sau chiar corticosteroizi. Diareea abundentă poate fi, de asemenea, legată de această afecțiune. Lipsa de potasiu poate fi observată și în cazurile de anorexie însoțite de vărsături. 

Cum se tratează hipokaliemia?

Medicii recomandă o dietă bogată în potasiu, precum și o posibilă suplimentare cu clorură de potasiu atunci când este necesar, indică medicul generalist. În cele mai severe cazuri, acest supliment poate fi administrat intravenos. Cantitatea și metoda de administrare depind în esență de complicațiile cardiace și de gradul de hipokaliemie, specifică specialistul. Pentru a-l identifica, este esențial să acorzi atenție simptomelor și să recurgi la un test de sânge.

Ce alimente sunt bogate în potasiu?

Include în alimentația ta migdale, stafide și caise uscate, prune uscate, pătrunjel, avocado, spanac, banane sau chiar roșii. Algele sunt, de asemenea, foarte bogate în potasiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel