Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce te doare capul după ce ai băut vin roșu. Există mai mulți factori care pot contribui la senzația de durere de cap după consumul de vin roșu, dar acum oamenii de știință au ajuns la o nouă concluzie.
Motivul pentru care consumul de vin roșu provoacă dureri de cap a fost descoperit de către oamenii de știință. Un compus natural din vinurile roșii poate interfera cu metabolismul alcoolului, ceea ce duce la apariția durerilor de cap, au descoperit cercetătorii.
”Când ajunge în fluxul sanguin, organismul tău îl transformă într-o formă diferită numită quercetin glucuronide. În această formă, blochează metabolismul alcoolului”, a spus profesorul Andrew Waterhouse, potrivit Express.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că diferite vinuri au cantități diferite de flavonoide, care provoacă durere, în funcție de cantitatea de lumină solară pe care o primesc strugurii.
”Quercetina este produs de struguri ca răspuns la lumina soarelui. Dacă crești struguri cu ciorchini expuși, așa cum se întâmplă în Valea Napa pentru caberneții lor, obții niveluri mult mai mari de quercetin. În unele cazuri, poate fi de patru sau cinci ori mai mare”, a mai spus profesorul Waterhouse.
Ca rezultat al consumului de vin bogat în acest flavonoide, oamenii pot acumula o toxină numită acetaldehidă, care cauzează simptomele dureroase.
”Acetaldehida este o toxină, un iritant și o substanță inflamatorie bine cunoscute. Cercetătorii știu că niveluri ridicate de acetaldehidă pot cauza roșeață facială, dureri de cap și greață”, a spus și cercetătoarea Apramita Devi.
Durerile de cap provocate de vinul roșu apar de obicei în intervalul de 30 de minute până la trei ore după consumul chiar și a unui pahar mic de vin.
”Presupunem că atunci când persoanele susceptibile consumă vin cu chiar și cantități modeste de quercetină, dezvoltă dureri de cap, în special dacă au deja migrene sau o altă afecțiune primară a durerilor de cap. Credem că suntem în cele din urmă pe drumul cel bun pentru a explica această enigmă veche de milenii.
Următorul pas este să testăm științific acest lucru pe persoanele care dezvoltă aceste dureri de cap, așa că rămâneți conectați”, a spus profesorul Morris Levin.
Echipa intenționează să efectueze studii clinice umane pentru a obține mai multe răspunsuri, deoarece există încă multe necunoscute despre cauzele durerilor de cap cauzate de vinul roșu. Studiul complet a fost publicat în revista Scientific Reports.
Vezi și: Cum se folosește, de fapt, perna de călătorii. Ai procedat greșit până acum
În general, vinul roșu este o combinație complexă de un număr mare de substanțe chimice; nu există o cifră exactă, dar estimările variază de la aproximativ 800 de compuși diferiți la peste 1000. Un vin roșu mediu va conține 86% apă și 12% alcool etilic.
Glicerolul (cunoscut și sub denumirea de glicerină) reprezintă în jur de 1%, iar diverse acizi alcătuiesc încă 0,4%. Compușii denumiți tanini și fenolici alcătuiesc doar 0,1% dintr-un vin roșu obișnuit - dar aceștia sunt compușii care contribuie la culoare și gust, potrivit Compound Interest.
În vinul roșu, suntem în primul rând interesați să privim flavonoidele - o clasă de compuși fenolici întâlniți frecvent în diverse plante. Cele patru subclase găsite în vin sunt catechinele (sau flavan-3-oli), flavonolii, antocianinele și taninii. Fiecare subclasă contribuie într-un fel sau altul la gust, culoare sau caracterul vinului datorită diferențelor în gama imensă de compuși conținuți în aceștia.
Prima familie de compuși, antocianinele, provin din cojile strugurilor folosiți pentru a produce vinul. Acești compuși, împreună cu derivații lor, contribuie în cea mai mare parte la colorația vinului roșu.
Colorația lor depinde, de fapt, de aciditatea înconjurătoare; acizii din vin dau culoarea roșie, dar în soluții alcaline, aceiași compuși pot da o culoare albastră, sau chiar verde și galben la alcalinități mai mari. Aceștia sunt aceiași compuși care dau fructelor precum murele și zmeura culoarea lor, precum și varietatea largă de nuanțe observate în frunzele de toamnă.
Pe măsură ce vinurile îmbătrânesc, moleculele de antocianine pot suferi o varietate largă de reacții pentru a forma 'complexuri' mai mari, care pot contribui, de asemenea, la colorația roșie a vinului. Prin urmare, deși concentrația de antocianine într-o sticlă de vin va scădea constant pe măsură ce sunt incorporate în aceste complexuri mai mari, culoarea roșie va rămâne totuși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...