De ce să pui apă cu OȚET pe preșul de la intrare în cazul unui accident NUCLEAR. Valeca (ICN), măsuri pentru oamenii simpli

de ce sa pui apa cu otet pe presul de la intrare FOTO Pexels @Andrew Neel
Președintele Consiliului Științific al ICN Mioveni a explicat care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le facem în cazul unui accident nuclear.

Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, a explicat la Realitatea Plus ce ar trebui să facem în cazul unui accident sau atac nuclear.

”La îndemâna omului simplu stau câteva lucruri. În primul rând, îmi pare rău, dar, deși s-a anunțat că s-ar putea să nu mai purtăm mască, totuși, dacă este un accident nuclear, este bine să purtăm mască. Doi, pe preșul de la intrare se pune apă cu oțet, să ne ștergem pe tălpi. Se izolează ferestrele și ușile, deci nu aerisim casa și dacă avem un aspirator, îi dăm drumul să funcționeze în cameră ca o pompă aspiratoare. Deci, dacă cumva mai sunt particule prin aer, rămân pe filtrul aspiratorului.

Dacă se stă la țară, se izolează și animalele, se pune o pătură udă, se acoperă fântâna sau sursa de apă dacă nu avem sursă de apă curentă. Dacă este vară sau toamnă, vrem să folosim din grădină fructe sau legume, trebuie spălate cu apă rece. La fel și mâinile, se spală cu apă rece, ca să nu se deschidă porii și în cazul unei contaminări să rămână pe porul închis. Se spală foarte bine și se clătește. Se preferă conservele”, a explicat Șerban Valeca. (Citește mai departe AICI)

Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama

Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.

Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.

Sarea iodată vs. sarea neiodată - detaliul stă în termenul de valabilitate... și nu numai

 ”Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării”, susține Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Din analizarea sortimentelor de sare a reieşit că în procesul de iodare a sării substanţele menţionate mai sus se regăsesc după cum urmează:

- La 52% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodatul de potasiu;

- La 40% din tipurile de sare analizate s-a folosit ferocianură de potasiu;

- La 36% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodul;

- La 32% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonatul de sodiu;

- La 28% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodura de potasiu;

- La 4% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonat de magneziu;

În cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substanţe şi aditivi alimentari, după cum urmează: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu şi ferocianură de potasiu, mai arată analizele ANPC. (Citește mai departe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel