De ce să îți iei o zi liberă pentru sănătatea mintală. Cât de important este să îți odihnești mintea

de ce sa iti iei o zi libera foto:freepik
De ce să îți iei o zi liberă pentru sănătatea mintală. De ce este atât de important să îți odihnești mintea.

Să îți iei concediu medical pentru zilele în care ești răcit sau bolnab este normal, dar practica de a lua timp liber pentru a-ți îngriji sănătatea mintală este, mai degrabă, o zonă gri.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de febra musculară. Cum să îl prepari chiar la tine acasă

Multe companii au politici referitoare la sănătatea mintală sau zilele personale, dar poate fi dificil să îți iei timp liber atunci când ai pur și simplu nevoie de o pauză mintală. Poate te simți vinovat sau eziți să îți folosești una dintre zilele de concediu și să te prezinți oricum la serviciu.

Cu toate acestea, când te simți prea stresat, atât tu, cât și munca tasuferă, ceea ce poate duce la probleme care pot afecta performanța ta și colegii de muncă. A ști când să iei o zi pentru sănătatea mintală este crucial pentru menținerea sănătății și bunăstării generale, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia.

Când să luați o zi liberă

"Dacă vă simțiți copleșiți, stresați, aveți dificultăți în concentrare la muncă sau acasă, sau sunteți mai iritabili, atunci este posibil să luați în considerare luarea unei zile libere pentru sănătatea mintală. Dacă vă gândiți la viața dumneavoastră ca la o farfurie cu secțiuni pentru muncă, familie, viață și lucrurile pe care vă place să le faceți, și farfuria este plină în toate aceste domenii, cu excepția lucrurilor pe care vă place să le faceți, este timpul să vă luați o pauză și să participați la îngrijirea de sine," spune dr. Ashley Hampton, psiholog licențiat și strateg în sisteme, pentru Healthline.

Poate fi foarte ușor să vă convingeți că sănătatea mintală nu este un motiv suficient de bun pentru a vă lua timp liber de la muncă. Dacă sunteți capabil fizic să lucrați, de ce să nu mergeți și să fiți plătit?

Dar amintiți-vă că sănătatea dumneavoastră mintală este la fel de importantă pentru bunăstarea generală, ca și sănătatea dumneavoastră fizică. La fel ca în cazul oricărei perioade de boală sau disconfort fizic, mintea dumneavoastră are nevoie de timp pentru a se odihni și a se recupera.

Nu vorbim despre temerile obișnuite de duminică sau despre faptul că pur și simplu vă plictisiți sau nu sunteți entuziasmat de a merge la birou. Dacă vă treziți și vă simțiți extrem de stresați, triști sau anxioși - la un nivel care afectează funcționarea dumneavoastră - este timpul să luați în considerare să vă luați o zi liberă.

Desigur, uneori vă simțiți pur și simplu inexplicabil "rău". Este în regulă să vă luați o zi pentru dumneavoastră și în acea situație. Folosiți-vă propria judecată și ascultați-vă mintea și corpul. Fiecare persoană are nevoie de o zi liberă pentru sănătatea mintală din când în când.

Din păcate, dezbaterea privind zilele libere pentru sănătatea mintală este încă prezentă în multe companii. "În ceea ce privește zilele libere pentru sănătatea mentală la locul de muncă, încurajez cu tărie folosirea concediului medical pentru a vă ocupa de sănătatea mentală", spune Hampton pentru Healthline.

Cum să vă petreceți ziua pentru sănătatea mintală

La fel ca în cazul oricărei zile de concediu medical, faceți lucruri care vă fac să vă simțiți mai bine.

"În ziua dumneavoastră pentru sănătatea mintală, concentrați-vă complet asupra dumneavoastră. Nu este o zi pentru a vă pune la curent cu spălatul rufelor sau e-mailurile sau curățenia casei sau chiar pentru a vă rezolva treburile. Proiectați-vă ziua pentru sănătatea mentală complet pentru dumneavoastră și despre dumneavoastră", spune Hampton pentru Healthine.

Dacă vă place, mergeți la masaj, citiți o carte, vedeți un film, atunci faceți acele lucruri. Dacă urmează să luați o zi liberă de la serviciu, faceți ca fiecare minut să conteze. Scopul este să reduceți orice emoție negativă, precum stresul și copleșirea. Desigur, dacă spălatul rufelor sau curățenia sunt terapeutice pentru dumneavoastră - fie din cauza sarcinii în sine, fie din cauza sentimentului de îndeplinire a unei sarcini - atunci dați-i drumul! Asigurați-vă doar că ceea ce faceți vă face să vă simțiți mai liniștit și mai relaxat. Pentru unele persoane, asta ar putea însemna să facă un puzzle. Pentru alții, ar putea însemna să spele cada.

Oferiți-vă creierului o pauză și faceți activități pe care le apreciați.

Petreceți ziua pentru sănătatea mintală făcând lucruri de care știți că sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră mintală și fizică. Nu trebuie să învățați să tricotați sau să faceți un tratament facial dacă nu sunteți sigur dacă vă va face să vă simțiți mai bine. Încercați să faceți o listă de activități care vă aduc bucurie și vă încurajează. Consultați-o dacă aveți nevoie de inspirație.

Ar putea părea ciudat la început să faceți lucruri într-o zi în care altfel ați fi la serviciu. Dar aceste activități vă pot ajuta să vă simțiți mai bine.

Lucrul important este să faceți ceea ce vă face să vă simțiți bine, nu ceea ce credeți că ar trebui să faceți. Odată ce vă luați prima zi liberă pentru sănătatea mintală, va fi mai ușor să le luați și în viitor și să nu vă simțiți vinovați pentru asta.

Vezi și: Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci

Scopul nu este să scăpați de muncă; este să vă vindecați mintea, astfel încât să vă puteți întoarce simțindu-vă mai relaxat, pozitiv și pregătit pentru o zi productivă. Zilele pentru sănătatea mintală sunt necesare pentru angajații sănătoși și fericiți și pentru un loc de muncă mai bun în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel