De ce este benefic să plângi: efectul neașteptat al lacrimilor

Lacrimi      Foto Unsplash.
Plânsul poate avea efecte benefice asupra sănătății, datorită hormonilor specifici care se eliberează în timpul plânsului.

Cercetătorii au observat că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună. Aceste cifre ne pot surprinde pe unii dintre noi, mai ales că societatea noastră a privit deseori plânsul - în special de către bărbați - ca un semn de slăbiciune și lipsă de rezistență emoțională.

Beneficiile plânsului

Fiind un fenomen care este specific oamenilor, plânsul este un răspuns natural la o serie de emoții, de la tristețe profundă și durere până la fericire și bucurie extreme. Dar dincolo de asta, plânsul este bun pentru sănătate. Iată explicația specialiștilor de la Harvard Medical School:

Beneficiile medicale ale plânsului au fost cunoscute încă din antichitate. Gânditorii și medicii din Grecia și Roma antică au susținut că lacrimile funcționează ca un purgativ, drenându-ne și purificându-ne. Gândirea psihologică de azi coincide în mare măsură, subliniind rolul plânsului ca mecanism care ne permite să eliberăm stresul și durerea emoțională.

Plânsul este o supapă importantă de siguranță, în mare parte deoarece blocarea sentimentelor dificile în interior - ceea ce psihologii numesc coping represiv - poate fi rău pentru sănătatea noastră. Studiile au legat abordarea represivă cu un sistem imunitar mai puțin rezistent, bolile cardiovasculare și hipertensiunea, precum și cu condițiile de sănătate mintală, inclusiv stresul, anxietatea și depresia. S-a dovedit că plânsul crește comportamentul de atașament, încurajând apropierea, empatia și sprijinul din partea prietenilor și a familiei.

Nu toate lacrimile sunt create la fel

Oamenii de știință împart produsul lichid al plânsului în trei categorii distincte: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale. Primele două categorii îndeplinesc funcția importantă de a îndepărta resturile, cum ar fi fumul și praful din ochi, și de a ne lubrifia ochii pentru a-i proteja de infecții. Conținutul lor este de 98% apă.

Dar a treia categorie, lacrimile emoționale (care elimină hormonii stresului și alte toxine din sistemul nostru), oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate. Cercetătorii au stabilit că plânsul eliberează oxitocină și opioide endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care aduc starea de bine ajută la ameliorarea durerii fizice și emoționale.

La rândul său, cultura populară a cunoscut întotdeauna valoarea unui țipăt bun ca o modalitate de eliberare și de a ne face să ne simțim mai bine - și poate chiar de a experimenta plăcerea fizică. Milioanele de oameni care au urmărit filme clasice lacrimogene vor confirma, probabil, acest fapt.

Când sunt lacrimile o problemă

Există momente în care plânsul poate fi un semn al unei probleme, mai ales dacă se întâmplă foarte frecvent și / sau fără un motiv aparent, sau când plânsul începe să afecteze activitățile zilnice sau devine incontrolabil. În schimb, persoanele care suferă de anumite tipuri de depresie clinică s-ar putea să nu fie de fapt capabile să plângă, chiar și atunci când au chef. În oricare dintre aceste situații, cel mai bine ar fi să consultați un medic care poate ajuta la diagnosticarea problemei și poate sugera un tratament adecvat.

Mulți oameni asociază plânsul în timpul durerii cu depresia, când poate fi de fapt un semn de vindecare. Învățarea băieților și a tinerilor că este bine să plângi poate reduce comportamentele negative de sănătate și îi poate ajuta să aibă o viață mai împlinită.

Dacă plânsul devine copleșitor sau incontrolabil, consultați un medic sau un specialist în sănătate mintală pentru evaluare și tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel