De ce este atât de importantă igiena dentară și cum poate influența aceasta sănătatea generală a organismului

igiena dentara - FOTO: pixabay
Medicii stomatologi și oamenii de știință subliniază faptul că igiena dentară influențează sănătatea generală a întregului organism.

Prevenția este cuvântul cheie și conștientizarea faptului că atunci când ai grijă de sănătatea ta orală, riscul infecțiilor și a altor complicații este puternic redus. Cavitatea orală trebuie astfel să fie curată, pentru a preveni pătrunderea microorganismelor dăunătoare în organism.

Dacă igiena dentară este precară, atunci diferitele afecțiuni orale precum cariile, placa dentară, tartrul sau parodontoza pot avea consecințe neplăcute asupra sănătății generale. Pe lângă aceste afecțiuni, pot apărea și probleme mai grave. Cele mai recente studii clinice arată că infecțiile de la nivelul cavității orale sunt un factor de risc pentru diferite boli sistemice.

Care sunt principalele complicații ce pot apărea ca urmare a unei igiene orale precare

a) Infecții și inflamații - Dacă bacteriile de la nivelul cavității bucale nu sunt ținute sub control,  acestea se pot înmulți și forma carii și boli gingivale. Microorganismele pot pătrunde apoi în circulația sangvină, generând ulterior infecții și inflamații în alte zone ale corpului.

b) Probleme respiratorii - Un tip de infecție cauzată de bacteriile provenite din cavitatea orală este și pneumonia. Bacteriile inhalate în plămâni pot fi astfel foarte periculoase mai ales pentru persoanele vulnerabile, oamenii în vârstă sau cei cu sistemul imunitar slăbit.

c) Boli cardiovasculare - Studiile de specialitate au demonstrat legătura dintre parodontoză și bolile cardiovasculare, prin formarea de ateroame în artere. Crește astfel riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

d) Complicații pentru diabetici - Bacteriile înmulțite în cavitatea orală pot produce complicații persoanelor bolnave de diabet, deoarece inflamația sau infecțiile orale pot face dificil controlul nivelului de glucoză din sânge.

e) Complicații la sarcină - Boala parodontală poate cauza complicații femeilor însărcinate, cum ar fi greutate mai mică la naștere a copilului sau chiar naștere prematură. De asemenea, o infecție în organism cauzată de bacterii de la nivelul cavității bucale, dăunează dezvoltării fătului.

f) Probleme gastrointestinale - Problemele dentare sau gingivale afectează procesul de digestie. Alimentele și nutrienții nu mai sunt procesate corespunzător, acest fapt putând conduce la diferite probleme digestive.

g) Probleme de natură psihologică - A avea probleme grave cu dantura cauzează de asemenea, o scădere acută a încrederii în sine, ducând la neglijarea sănătății generale. De asemenea, persoanele ce nu merg regulat la stomatolog au șanse mult mai mari de a dezvolta complicații de orice natură în organism.

Cum putem avea o sănătate orală optimă?

Vestea bună este că poți preveni toate aceste probleme de sănătate, urmând câteva sfaturi care te ajută să te bucuri de o igienă orală optimă:

1) Periajul dentar zilnic - Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, după fiecare masă, minim două minute. Insistă asupra zonelor unde se pot acumula resturi de mâncare (în spatele incisivilor, între premolari și molari). Este ideal dacă ai putea folosi o periuță electrică dotată cu peri moi.

2) Utilizează ață dentară - Uneori perierea dinților nu este suficientă pentru a elimina depozitele alimentare ce pot conduce la înmulțirea bacteriilor. De aceea, medicii stomatologi recomandă folosirea aței dentare. Folosește ața dentară cu blândețe, pentru a nu răni gingiile.

3) Apă de gură - Poți folosi apă de gură antibacteriană, atunci când nu ai la îndemână periuța sau ața dentară. Alege o apă de gură ce conține fluor pentru a neutraliza bacteriile de la nivelul cavității bucale.

4) Adoptarea unei alimentații adecvate - Evită să mănânci dulciuri cu conținut mare de glucoză și fructoză sau alimente și băuturi acidulate, deoarece acestea sunt dăunătoare smalțului dinților și pot conduce la apariția cariilor.

5) Vizite regulate la dentist - Este important să conștientizezi faptul că cel puțin două vizite pe an la medicul stomatolog pot preveni complicațiile legate de sănătatea orală. Beneficiezi de detartraj și periaj profesional, de identificarea din timp a unor eventuale afecțiuni dentare și gingivale și de evaluarea stării generale a sănătății tale orale.

În acest fel, poți evita posibilele complicații de sănătate cauzate de diferite afecțiuni dentare și în același timp, economisești timp și bani. Vizitele regulate la dentist elimină necesitatea intervențiilor complexe și costisitoare.

Atunci când ai grijă de igiena ta orală, te vei bucura și de o sănătate generală mai bună. Ia toate măsurile necesare astfel încât să te bucuri de un zâmbet frumos și sănătos. Nu în ultimul rând, nu uita să mergi la dentist pentru controale de rutină, ce pot preveni probleme mai serioase de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel