Când începe, de fapt, degradarea...
În primul rând, a căsca este un act involuntar care presupune deschiderea gurii și inspirarea adâncă, în timp ce mușchii feței se contractă. Casc când îmi este foame, când sunt obosit, când mă plictisesc, etc. În medie, o persoană cască între 5 și 10 ori pe zi și de 250.000 de ori pe parcursul vieții, susține Science et Vie.
De ce este atât de contagios căscatul
Dar dacă acest gest reflectă manifestări interne atât de subiective, de ce este o acțiune atât de contagioasă?
„Înainte de toate, trebuie subliniat un lucru: pentru creier, căscatul este asociat cu o noțiune de plăcere și satisfacție”, explică medicul Aurélien Tesson, care a studiat această problemă.
În opinia lui, este mai ușor de ”copiat” căscatul unei persoane care, deși nu o cunoaștem, prezența ei în preajmă aduce fie o notă de frumusețe, fie de siguranță. La fel în cazul unei persoane pe care o cunoaștem, un prieten, un membru al familiei sau un coleg. Inconștient, este un mod de a ”împărtăși aceeași stare de spirit”, crede Tesson.
Pe de altă parte, căscatul mai are, de asemenea, și rolul de a regla temperatura corpului și este asociat cu ciclul veghe/somn. Când căscatul este prea excesiv, poate însemna o lipsă de somn, o stare de disconfort asociată cu senzația de frig sau că ești prea anxios!
Animalele și căscatul
Așa cum subliniază un articol de pe The Conversation, căscatul joacă un rol important în interacțiunile sociale, inclusiv ale animalelor. De exemplu, struțul îl folosesc pentru a sincroniza comportamentul grupului. În general, căscatul este asociat unui comportament uman, cu excepția cazului la cimpanzei și lei.
În articol se precizează că empatia joacă un anumit rol în contagiozitatea căscatului. Astfel, persoanele cu tulburări de spectru autist sau schizofrenie vor reacționa mai puțin la căscatul celor din jurul lor. Noi cercetări demonstrează că factori externi, cum ar fi temperatura sau metodele de respirație, pot influența frecvența contagiozității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Când începe, de fapt, degradarea...
Ce se întâmplă dacă moare Papa...
Cum trebuie, de fapt, să alegi...
Se numește NOVA1 și este prezentă la...
Acest simptom banal care apare...
Starea de sănătate a Papei Francisc...
Acest medicament salvator poate, de...
Căscatul apare când suntem obosiți,...