De ce apare tahicardia. De câte tipuri este și care dintre ele poate fi fatal

Tahicardia Foto: Freepik @Student-In-Idk-3
Află de ce această condiție face ca inima să depășească adesea 100 de bătăi pe minut în repaus și de ce cauzele includ stres, anxietate sau un consum excesiv de cofeină.

Tahicardia este o afecțiune în care inima bate mai repede decât în mod normal timp de câteva secunde sau ore, depășind adesea 100 de bătăi pe minut în repaus. Acest lucru poate fi periculos dacă inima nu poate furniza tuturor celulelor sângele și oxigenul necesar.

Inima răspunde la semnalele electrice de la nodulul sinoatrial, care controlează frecvența bătăilor inimii. Tahicardia sinusală apare atunci când inima trimite semnale mai frecvente în timpul spaimelor, situațiilor emoționale sau anxioase, sau în timpul exercițiilor fizice, și dispare atunci când se calmează sau se odihnește.

Tipuri de tahicardie

Există mai multe varietăți de tahicardie. Tahicardia sinusală este termenul pentru o creștere tipică a ritmului cardiac, care este frecvent provocată de stres sau de activitate.
Cauzele și regiunile cardiace responsabile pentru bătăile rapide ale inimii sunt folosite pentru a clasifica alte forme de tahicardie. Formele tipice de tahicardie provocate de ritmuri cardiace neregulate sunt următoarele:

- Fibrilația atrială: acest tip de tahicardie este cel mai răspândit. Atriile, sau camerele superioare ale inimii, sunt sursa unor impulsuri electrice haotice, neregulate. Aceste impulsuri fac ca inima să bată rapid. Fibrilația atrială ar putea fi tranzitorie. Cu toate acestea, fără tratament, unele episoade nu vor înceta.

- Flutter atrial: a-fibrilația și flutterul atrial sunt similare, însă flutterul atrial are bătăi mai regulate ale inimii. Episoadele de fibrilație atrială se pot rezolva de la sine sau pot necesita asistență medicală.

- Tahicardia ventriculară: ventriculii, care sunt camerele inferioare ale inimii, sunt locul de unde provin bătăile neregulate ale inimii. Ventriculii nu se pot umple și contracta suficient pentru a pompa suficient sânge în organism din cauza bătăilor rapide ale inimii. Episoadele pot apărea timp de câteva secunde sau mai puțin și nu sunt dăunătoare. Cu toate acestea, episoadele care durează mai mult de câteva secunde pot reprezenta un risc grav pentru viață, potrivit YaleMedicine.

- Tahicardie supraventriculară (SVT): o bătaie neregulată a inimii care începe deasupra camerelor inferioare ale inimii este denumită tahicardie supraventriculară. Apariția și încetarea bruscă a episoadelor de bătăi de inimă bubuitoare sunt cunoscute ca efecte de tahicardie supraventriculară.

- Fibrilația ventriculară: în câteva minute, această stare periculoasă ar putea deveni fatală dacă ritmul cardiac nu este restabilit. În loc să se contracte la unison, camerele inferioare ale inimii tremură din cauza impulsurilor electrice rapide și haotice. Majoritatea pacienților cu acest tip de aritmie fie au suferit un traumatism major, cum ar fi faptul că au fost loviți de fulger, fie au o boală cardiacă.

Citește și: Contuzia: cea mai comună formă de traumatism cranio-cerebral. Riscuri, metode de prevenție și strategii de recuperare pe care trebuie să le știi

Foto: Freepik @DesignUni

Simptome și cauze

Tahicardia, o afecțiune care provoacă bătăi rapide ale inimii, poate fi detectată în timpul unui examen fizic sau al testelor cardiace. Simptomele includ palpitații, dureri în piept, leșin, amețeală, puls rapid și dificultăți de respirație.

Tahicardia poate fi cauzată de stres, de consumul excesiv de cofeină sau alcool, de fumat, de probleme cardiace, de sânge insuficient în arterele coronare și de anumite medicamente, precum și de alte afecțiuni cardiace.

Cum este tratată

Tratamentele pentru tahicardia atrială sau supraventriculară includ vizite la cabinet, masaje, dormitul mai mult, reducerea consumului de alcool și cofeină, medicamente, cardioversie și ablație ( intervenția chirurgicală de corectare a aritmiilor). Tratamentele pentru tahicardia supraventriculară paroxistică (PSVT) includ aceleași metode precizate mai devreme iar tratamentele pentru tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară adaugă defibrilatorul cardiac implantabil (ICD).

Este posibil ca pacienții să fie nevoiți să reducă aportul de cofeină sau de alcool, iar medicul le poate prescrie medicamente precum beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, medicamente antiaritmice și anticoagulante pentru fibrilația atrială.

Vezi și: Sindromul Cushing și hipercortizolismul: cauze, simptome și tratamente. Efectele nivelului crescut de cortizol asupra sănătății

Cum scazi riscul de tahicardie

Pentru a reduce riscul de tahicardie, gestionează tensiunea arterială ridicată și colesterolul, renunță la fumat, menține o greutate sănătoasă, consumă o dietă nutritivă, limitează consumul de alcool și cofeină și încearcă pe cât posibil să reduci stresul.

Unele tipuri, cum ar fi tahicardia sinusală, pot dispărea odată ce emoția cauzatoare dispare. Cu toate acestea, majoritatea celorlalte tipuri necesită medicație sau intervenție chirurgicală pentru a preveni reapariția.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, în funcție de tip. Este esențial să te consulți cu un medic dacă simptomele persistă și să continui să iei medicamentele prescrise, în special cele pentru inimă, cu aprobarea acestuia. De asemenea, este important să participi la programările de monitorizare pentru a asigura o îngrijire adecvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel