Dacă mama are hipertensiune în timpul sarcinii, copilul are risc de accident vascular cerebral (AVC) până la 41 de ani!

Sarcina
Hipertensiunea în timpul sarcinii este asociată cu un risc mai mare cu 33% de accident vascular cerebral la descendenți până câd aceștia ating vârsta de 41 de ani, arată un nou studiu.

Un studiu efectuat pe 5,8 milioane de copii a descoperit o incidență mai mare de accident vascular cerebral (AVC) patru decenii mai târziu la cei a căror mame a avut tensiune arterială crescută sau preeclampsie în timpul sarcinii. Cercetarea a fost prezentată săptamâna aceasta la ESC Heart & Stroke 2021, o conferință științifică online a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Descoperirile noastre indică faptul că tulburările hipertensive în timpul sarcinii sunt asociate cu riscuri crescute de accident vascular cerebral și potențial de boli de inimă la descendenți până la vârsta de 41 de ani”, a declarat autorul studiului Dr. Fen Yang, doctorand la Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia. „Sunt necesare studii cu urmărire mai îndelungată pentru a confirma rezultatele și pentru a îmbunătăți înțelegerea posibilelor mecanisme care stau la bază.”

Studii anterioare au sugerat că pruncii expuși la tulburări hipertensive materne în timpul gestației au riscuri crescute de naștere prematură, restricție de creștere a fătului și factori de risc cardiovascular, inclusiv hipertensiune arterială, obezitate și diabet mai târziu în viață. Acest nou studiu a explorat legătură directă cu bolile cardiovasculare severe, axându-se pe bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral.

Acest studiu de cohortă bazat pe populație a legat registre naționale din două țări: au fost analizate nașteri singulare vii în Suedia (1973-2014) și Finlanda (1987-2014) pentru boli cardiace ischemice și accident vascular cerebral până în 2014. Au fost identificate tulburări hipertensive ale sarcinii, inclusiv hipertensiune arterială (începând înainte sau în timpul sarcinii) și preeclampsie presiune și deteriorarea organelor).

Risc de AVC cu 33% mai mare

Cercetătorii au estimat pericolele bolilor cardiace ischemice și accidentului vascular cerebral legate de condițiile de tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii. Analizele au fost ajustate pentru factori care ar putea influența relațiile, cum ar fi anul nașterii copilului, sexul și anomaliile congenitale și vârsta mamei, paritatea, starea civilă, nivelul de educație, indicele de masă corporală, fumatul în timpul sarcinii timpurii și istoricul familial al boala cardiovasculara.

Analizele au fost repetate după excluderea copiilor cu o naștere prematură sau cu restricție de creștere fetală, care au fost asociate, ambele, cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Printre cei peste 5,8 milioane de născuți incluși în studiu, 218.322 (3,76%) au avut mame cu tulburări hipertensive în timpul sarcinii. Pe parcursul a 41 de ani de urmărire, 2.340 (0,04%) de descendenți au fost diagnosticați cu boală cardiacă ischemică și 5.360 (0,09%) au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral.
Pruncii expuși la tulburări hipertensive în timpul sarcinii au prezentat riscuri crescute de boli cardiace ischemice și, respectiv, cu respectiv 29% și 33% mai mari.

Asociațiile au fost independente de nașterea prematură și de restricția de creștere a fătului. În analizele fraților, asociația a rămas pentru accident vascular cerebral, dar nu pentru boala ischemică a inimii.

Dr. Yang a explicat că „analizele fraților sugerează că factorii genetici sau de mediu au fost principalii factori care au contribuit la asocierea dintre tulburările de sarcină hipertensivă și riscul bolilor cardiace ischemice. Cu toate acestea, riscul crescut de accident vascular cerebral a persistat, indicând posibilitatea unor efecte intrauterine directe. (...) Acesta a fost unul dintre foarte puținele studii în acest domeniu și sunt necesare mai multe cercetări. A fost un studiu observațional și nu putem trage concluzii despre cauzalitate. Dacă descoperirile noastre sunt susținute de studii suplimentare, ar putea fi luate măsuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la descendenții expuși la tulburări hipertensive de sarcină - de exemplu, concentrându-se asupra sănătății mamei și examinând copiii pentru factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, la începutul vieții”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel