Cutremur în România. Arafat: Panica poate să fie UCIGĂTOARE. Nu se dau mesaje RO-ALERT în timpul cutremurului

cutremur - FOTO: Freepik@Ilugram
Un nou cutremur a avut loc în România. Raed Arafat a explicat de ce NU se emit mesaje RO-ALERT în timpul cutremurului.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc, marți, 14 februarie, în județul Gorj. Seismul a avut loc la ora 15:16. Cutremurul a fost urmat de trei replici. Seismul s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a simțit și la București.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut declarații după producerea cutremului de astăzi. 

”A fost activată grupa operativă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu participare din partea ofițerilor IGSU și DSU. La nivel local, verificarea situațiilor din teren este o datorie a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, a tuturor subunităților, unde mașinile, personalul iasă pentru evaluare, în zonele în care cutremurul s-a resimțit. 

În județul Gorj, având în vedere că acolo s-a resimțit mai puternic cutremurul, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ca urmare a cutremurului produs au fost înregistrate efecte în șase localități, din 3 județe, Gorj, Dolj și Mehedinți. Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente de construcție căzute.

Județul Gorj: 

- au fost semnalate efecte în 3 localități: Târgu Jiu, Arcani și Bumbești Jiu ce constau în fisuri și elemente de construcție desprinse inclusiv la nivelul Primăriei și al Prefecturii. 

La nivelul UPU Gorj și la nivelul Compartimentului de Primiri Urgențe Novaci s-au prezentat 5 persoane cu atacuri de panică și două persoane rănite ușor, una care a fost în interiorul Primăriei Târgu Jiu. Prezentau traumatisme cranio-cerebrale minore. Una din persoane un traumatism dorso-lombar minor. 

- avarii constatate până la ora 16:30, situația fiind în dinamică, 7 case de locuit cu fisuri sau cu elemente de construcție căzute (cărămidă, hornuri)

- patru sedii de instituții: Instituția Prefectului Gorj, Direcția Evidenței Populației Gorj, sediul Primăriei Târgu Jiu și Biserica Centrală Târgu Jiu,  două spații comerciale din Târgu Jiu și 5 blocuri de locuit, două din Târgu Jiu și 3 din Bumbești Jiu. 

Acolo unde apar fisuri nu înseamnă blocul nu este locuibil, însă se va face evaluarea din partea experților de la Inspectoratul de Stat în Construcții care vor stabili dacă oamenii se pot întoarce sau dacă sunt anumite probleme. 

Au fost semnalate 15 avarii la coșuri de fum. 

Județul Dolj:

- avem elemente de construție în pericol să cadă pe acoperișul unde este sediul Poliției de Frontieră din orașul Calafat. 

Județul Mehedinți

- în localitatea Baia de Aramă, elemente de construție în pericol să cadă de pe acoperișul unui bloc de locuințe, iar în localitatea Drobeta Turnu Severin sunt fisuri la o casă socială a primăriei din care s-au autoevacuat 22 de persoane

- la alte 3 imobile au mai apărut fisuri.

Nu sunt efecte grave, din fericire nu avem persoane rănite grav, avem doar persoanele cu atacuri de panică

Este normal să apară un moment de panică, un moment în care toată lumea vorbește. Panica este cauzată fie că oamenii văd acest impact, simt cutremurul în zona în care nu sunt obișnuiți, dar pot duce la greșeli de comportament și la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc și nu înțeleg cum să reacționeze. 

În timpul cutremului, panica este UCIGĂTOARE

Mesaje RO-ALERT nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremure se dau numai dacă avem efecte grave și trebuie transmise anumite informații populației. 

O casă pregătită pentru cutremur înseamnă un mobilier fixat, nu pui elemente grele sus, înseamnă că previi să ai probleme în interiorul casei în timpul unui cutremur. 

Atenție de unde vă informați

Al doilea aspect: Sunt toate poveștile care apar în jurul fenomenului. Din dorința că vrem să știm cât mai mult, intrăm pe diferite site-uri, diverite zone de informare și dezinformare și tindem să citim și să credem tot ce se scrie acolo pentru că este o perioadă în care suntem îngrijorați. 

Rugămintea noastră: Intrați și verificați informațiile și de pe site-urile oficiale. Important este să primiți informațiile de pe site-urile oficiale.

Multe persoane o să apară și o să prezică. Deja am avut un caz la Constanța. Vă rog foarte mult, gândiți-vă într-un mod înțelept. Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel care este mult mai presus decât știința și orice. 

A prezice un cutremur încă nu s-a adeverit. Când vom vedea pe cineva că primește premiul Nobel că poate să prezică un cutremur prin orice metodă, înseamnă că persoana respectivă are dreptate și toate țările lumii o să aplaude, pentru că asta nu este o problemă a României. Este o problemă mondială. 

Orice țară ar vrea să știe din timp că va apărea un cutremur. Acest lucru este foarte greu de prezis”, a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel