Cum să-ți repari relația cu partenerul: recomandarea unui un psiholog

Pera Novacovici, psiholog și specialist în dezvoltare personală, are o „rețetă” pentru îmbunătățirea relațiilor cu partenerul. 

Pera Novacovici, psiholog şi specialist în dezvoltare personală, a postat pe pagina sa de Facebook patru pași de urmat pentru a îmbunătăți relația cu partenerul. Sfaturile sunt foarte utile, în special în pandemie, foarte multă lume lucrează de acasă și petrece foarte mult timp împreună cu partenerul, situație care poate duce la deteriorarea mai rapidă a relațiilor.

Iată ce a scris el pe pagina sa de Facebook: 

„Nimic nu distruge o relația mai profund și rapid decât DEZNĂDEJDEA.
Când o persoană devine depresivă, cel mai rău lucru care i se întâmplă este că își pierde starea de bine, speranța și capacitatea de a visa și a de lucra la atingerea visurilor. La fel se întâmplă și în relații. Intervine o depresie relațională în care deznădejdea devine regulă. Să crezi că în această relație nu mai se poate face nimic pentru că istoria îți arată că au trecut luni și ani de zile fără să existe reușite notabile și evoluție reală.
Totuși, este suficient un moment de magie care să îți aducă aminte de ce ai ales acest om și această relație și întreagă soarta se pate schimbă. Eminescu o zice foarte frumos:
”Când norocu-și schimbă pasul
N-aduc ani ce-aduce ceasul”

Vestea și mai bună este că putem avea parte de această magie fără să fie nevoie de noroc. Cine e persoană care te cunoaște și te înțelege cel mai bine pe această lume? Mama, tată, un frate sau o soră? Poate partenerul/a? Poate fi oricare dintre acestea și totuși nici una nu ar trebui să fie.
În realitate TU trebuie să fii persoană care te cunoaște și te înțelege cel mai bine! Pentru că doar Tu stabileșți modul în care te percep și ce anume înțeleg ceilalți oameni de la ține. Până nu ajungi să știi: ce vrei, cum vrei, unde vrei, cu cine vrei; alegerile pe care le vei face nu vor fi cele potrivite pentru tine. Știi care e cea mai importantă persoană din viața ta pe care tu o poți alege în mod conștient după dorințele și idealurile tale? Partenerul de viață! Vreau să îți prezint 4 pași prin care îți poți îmbunătăți orice relație și mai ales pe cea de cuplu.

1. Devino un partener mai bun!
Foarte mulți oameni rămân pentru mult timp într-o relație toxică doar pentru că speră că partenerul lor se va schimbă, că se va îmbunătăți peste noapte și drept urmare orice problemă pe care o au va dispărea pentru totdeauna.
Și tot la fel de mulți rămân cu “buza umflată” când văd că anii trec și schimbarea pe care o tot așteaptă nu vrea să mai vină. În acest mod noi doar mutăm mizeria de pe podea sub covor, în ideea că poate o va lua altcineva în locul nostru. Și grămada se face din ce în ce mai mare până când cineva va acționa.
Devino dispus să schimbi ceva la ține dacă simți că relația ta este în același punct de foarte mult timp sau chiar începe să meargă în jos.
Folosește Puterea Exemplului. Foarte rapid și partenerul te va urmă.

2. Focusează-te pe problema actuală.
Ce poate fi mai ușor decât că atunci când apare o problemă în relația ta. Să schimbi pur și simplul partenerul fără a te chinui să rezolvi acea problemă. Uneori asta pare ușor, și cu toate astea problema rămâne nerezolvată. Tu vei atrage doar un partener cu o problemă similară. Pentru că tu nu ai rezolvat ce aveai de rezolvat, ci doar ai fugit de asta.
Furia de obicei este indicele cel mai important că te afli într-o situație de genul. Atunci când pur și simplu te înfurii din prea puține motive. Cum rezolvi asta? Comunicându-i partenerului într-un mod sincer și cât mai vulnerabil faptul că tu simți furie în legătură cu el. După asta veți lucra împreună și veți descoperi cauza problemei voastre într-un timp scurt.

3. Asumă-ți responsabilitatea!
Atunci când simți că partenerul tău se află în situația de care spuneam la punctul 2, poți merge tu spre el, pur și simplu cerându-i iertare pentru faptul că o acțiune de a ta a contribuit la starea să de furie și prin acest mod îi vei valida emoțiile și astfel veți putea continuă rezolvarea problemei că pe orice altă provocare din viață.

4.Nu arunca vina pe partener
Conform Dr-ului Gottman, atunci când îți critici partenerul foarte des, acesta începe să fie un factor care poate prezice divorțul/despărțirea. Atunci când criticăm o persoană, noi de fapt îi criticăm valorile sale de bază. Lucru care poate duce în mod inconștient la îndepărtarea acestuia de noi. În schimb, atunci când comunicăm asertiv faptul că o acțiune a să nu ne place, ne vom referi în realitate la comportamentul pe care el îl are, comportament care poate fi îmbunătățit cu ușurință.
Într-un cuplu sănătos ambii parteneri îți oferă mereu prezumția de nevinovăție atunci când apare un conflict pentru că ambii știu că au cele mai bune intenții cu privire la relația lor. În acest mod orice conflict se poate rezolva instant atunci când ambii parteneri își spun și înțeleg punctul de vedere reciproc.
Poți începe de azi să aplici oricare dintre aceșți 4 pași și să observi cum relația ta se poate îmbunătăți foarte rapid și ușor.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel