Cum să scapi de nasul înfundat. Medic, despre apa de mare: Este foarte la modă

cum sa scapi de nasul infundat. FOTO Pexles @ Karolina Grabowska
Mulți avem nasul înfundat și vara, iar aceasta este o reacție firească a corpului la diferențele de temperatură.

Chiar dacă este vară, multe persoane se confruntă cu senzația de nas înfundat, care nu este neapărat dată de răceală, existând o serie variată de motive ce duc la aceasta.

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, a explicat în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, că sunt multe cauze pentru care avem nasul înfundat, dar și cum putem scăpa de această senzație.

”Sunt cauze care sunt acute, cum sunt răcelile, alergiile, în unele situații, sau unele cauze care pot să persiste pe perioade lungi de timp, de luni sau ani, cum ar fi inflamațiile, sinuzitele, deviațiile de sept”, a spus medicul, care susține că este posibil să se răcească chiar și vara, când sunt peste 30 de grade. ”Nu mă refer doar la Covid, dar acum variațiile de temperatură ne predispun să facem niște inflamații, nu neapărat răceli propriu-zise, dar niște inflamații a mucoaselor respiratorii, în care nasul să se înfunde, să curgă, să fie eventual și niște mici dureri de cap, care pot să apară din cauza variațiilor de temperatură. Ce se întâmplă? Noi stăm afară la 30-34 de grade, după intrăm în mașină, casă, dăm drumul la aerul condiționat la 20 de grade, și atunci apar aceste fenomene. Este un șoc termic asupra mucoasei respiratorii care poate să dea niște modificări”, a spus medicul.

De altfel, acesta a subliniat că șocul termic la care este supusă mucoasa poate avea un efect nefavorabil și mai ales în timp, ”dacă lucrurile acestea sunt repetate și cu atât mai mult la unii oameni care au o reactivitate mai crescută a mucoasei respiratorii, așa numita rinită vasomotorie. De fapt ei, la schimbări de temperatură, tot timpul, au nasul înfundat, strănută și le curge nasul până se obișnuiesc cu temperatura respectivă. După aceea, teoretic intră în normal”, a adăugat specialistul ORL.

Cum putem scăpa de problema nasului înfundat

”Este foarte la modă spray-ul cu apă de mare, acesta poate să aibă efecte bune, dar nu întotdeauna. Adică dacă îl folosim zi de zi, chiar dacă nu avem nevoie, este posibil să apară mici eroziuni la nivelul mucoasei nazale, sângerare, căci până la urmă apa de mare este apă cu sare. Sarea, după cum știm, deshidratează, deci usucă mucoasa, ne face să curgă și mai mult nasul după aceea, iar acele mici leziuni pe care le fac cristalele de sare pot să determine sângerări sau nas uscat.

Deci nu ar fi bine să îl folosim chiar tot timpul dacă nu avem probleme. Dacă suntem răciți, dacă nasul este înfundat, dacă avem secreții, cruste pe care vrem să le eliminăm, atunci da”, a mai spus medicul.

Cât privește folosirea umidificatorului în sezonul cald, specialistul a afirmat că dacă ne preocupă acest aspect poate fi utilizat, dar doar în cazul în care umiditatea nu se menține între 50 și 60% cât este recomandată. 

De asemenea mai spune medicul, un nas înfundat din cauza unei răceli, care trece de la sine în 7-10 zile, nu trebuie să ne dea bătăi de cap. ”Dacă persistă 2, 3 săptămâni, o lună, atunci ar trebui să mergem la control, să ne vadă un medic, să ne spună dacă într-adevăr avem o inflamație sau poate avem altceva. Unele lucruri se pot agrava în timp, chiar dacă până acum un an, să zicem, respiram bine și acum, dintr-o dată nu mai respirăm bine, lucrurile se pot schimba”, a mai spus dr. Bulescu.

Ce umiditate trebuie să ai în casă pentru a scăpa de răceli și bacterii. Uleiuri esențiale, recomandări și contraindicații

Legătura dintre durerea de cap și nasul înfundat

Altfel, medicul susține că există o legătură destul de mare între durerea de cap și nasul înfundat. ”Este frecvent întâlnită, din mai multe motive. Mucoasa din sinusuri, din cavității cu aer de lângă nas, este aceeași cu mucoasa nazală, și atunci dacă aceasta din urmă este inflamată este evident că va fi inflamată și cea din sinusuri. Pe de altă parte, dacă avem nasul înfundat cavitățile cu aer nu se mai ventilează, nu mai intră aerul cum trebuie în ele și atunci, într-adevăr, pot să apară aceste dureri”, a mai spus medicul.

Cum se poate trata deviația de sept. Medic: Noaptea se agravează și mai tare

Aerul, odată intrat prin nas este încălzit instantaneu, igienizat și umidificat, și ajunge în plămâni la 36 de grade C. De acest proces sunt responsabile cornetele nazale, situate pe laturile exterioare ale nasului.

Poluarea prea mare, fumul de țigară, alergenii, cu toții sunt factori creșterii în volum a cornetelor nazale, fapt care duce la o afecțiune comună – rinita cronică hipertrofică.

”Mulți oameni spun că afară este mai mult praf decât în casă, dar nu, este același aer și ai închis geamurile și cantitatea de praf a crescut și inflamația cornetului va fi mai mare. Trebuie să stăm în spații deschise, să nu fie aer condiționat, căci acesta este un factor foarte agresiv asupra mucoasei nazale, și vor crește și mai mult în volum aceste cornete. (...) Noaptea se agravează și mai tare, pentru că stăm la orizontală, pentru că atunci când stăm la orizontală, stagnează sângele jos, la nivelul cornetelor nazale”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în cadrul emisiunii Doctor de Bine, de la PRO TV. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ pe care trebuie să o ai pentru a nu te îmbolnăvi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel