Cum influențează suplimentele de calciu sănătatea oaselor și a organismului. Cine ar trebui să ia suplimente de calciu

suplimente calciu Foto: Freepik @artur4997-1
Suplimentele de calciu sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, dar este important să cunoaștem atât beneficiile, cât și riscurile acestora.

Vezi și: Metoda surprinzătoare care îți face tacâmurile să arate ca noi. Sfaturile experților despre trucul viral

Suplimentele de calciu sunt esențiale pentru menținerea oaselor puternice, deoarece ajută organismul să construiască și să mențină oasele puternice. Peste 98% din calciu este stocat în oase și dinți și este folosit pentru a trimite semnale nervoase, a elibera hormoni precum insulina și a regla contracția și dilatarea mușchilor și a vaselor de sânge. Dacă nu obțineți cantitatea recomandată în dieta dumneavoastră, organismul dumneavoastră o va lua din schelet și dinți pentru a o folosi în altă parte, slăbindu-vă oasele.

Institutul Național de Sănătate recomandă un aport zilnic de calciu pentru femeile cu vârsta de 50 de ani și mai tinere: 1 000 mg pe zi; bărbații cu vârsta de 70 de ani și mai tineri: 1 000 mg pe zi; femeile cu vârsta peste 50 de ani: 1 200 mg pe zi; iar bărbații cu vârsta peste 70 de ani: 1 200 mg pe zi.

Limitele superioare recomandate pentru aportul de calciu sunt de 2.500 mg pe zi pentru adulții cu vârsta de până la 50 de ani și de 2.000 mg pe zi pentru adulții cu vârsta de peste 50 de ani.

Alimentele bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, verdețurile cu frunze, nucile, fasolea și tofu pot furniza cantități suficiente, dar cei care nu consumă suficiente alimente bogate în calciu pot lua în considerare administrarea de suplimente.

Este important să rețineți că termenii „bărbați” și „femei” sunt utilizați atunci când se discută date sau cercetări publicate, iar specificitatea este esențială atunci când se raportează despre participanții la studii și constatările clinice.

Beneficii

Suplimentele de calciu oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea pierderii de masă osoasă la femeile aflate în postmenopauză, favorizarea pierderii de grăsime și scăderea potențială a riscului de cancer de colon.

Femeile aflate în postmenopauză pierd masă osoasă din cauza scăderii estrogenului, iar suplimentele de calciu pot ajuta la prevenirea acestei pierderi. O analiză 2022 a 43 de studii a constatat că suplimentele de calciu îmbunătățesc masa osoasă, iar o combinație de vitamina D și calciu este mai eficientă pentru osteoporoză și sănătatea oaselor.

Aportul scăzut de calciu a fost asociat cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat și cu un procent ridicat de grăsime corporală. Un studiu din 2013 a constatat că studenții cu un aport scăzut de calciu au pierdut mai multă grăsime corporală în urma unei diete cu restricție calorică. Vitamina D este adesea recomandată alături de calciu pentru a îmbunătăți absorbția calciului.

Mai multe studii sugerează că suplimentele de calciu pot îmbunătăți markerii metabolici, în special atunci când sunt luate împreună cu vitamina D. Un studiu din 2016 a arătat că 42 de persoane însărcinate au luat suplimente de calciu și vitamina D, ceea ce a dus la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a markerilor de inflamație.

Copiii femeilor care au luat suplimente de calciu în timpul sarcinii au avut o tensiune arterială mai scăzută la vârsta de 7 ani decât cei ai mamelor care nu au luat.

Cu toate acestea, nu s-au constatat îmbunătățiri ale profilurilor metabolice ale participanților care au luat suplimente conținând atât calciu, cât și vitamina D în timp ce urmau diete cu restricție calorică.

Citește și: Rolul dietei mediteraneene în prevenirea insuficienței cardiace la femei. Reducerea riscului de insuficiență cardiacă prin aportul de grăsimi sănătoase

Foto: Freepik @arturstok

Riscuri

Cercetările recente sugerează că suplimentele de calciu pot cauza unele probleme de sănătate, dar dovezile sunt contradictorii. O sugestie controversată este că acestea pot crește riscul de boli de inimă, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

O analiză din 2021 a 13 studii clinice a constatat că suplimentele de calciu au crescut riscul de boli cardiovasculare cu 15% la femeile sănătoase aflate la postmenopauză. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai concludente pentru a determina efectul suplimentelor de calciu asupra sănătății inimii.

Unii experți sugerează că administrarea de calciu împreună cu vitamina D poate neutraliza posibilele riscuri, dar acest lucru trebuie studiat mai mult.

Nivelurile ridicate de calciu pot fi legate de cancerul de prostată, deși cercetările privind această legătură sunt, de asemenea, contradictorii. În mai multe studii observaționale, cercetătorii au constatat că aportul ridicat de calciu poate fi legat de un risc crescut de cancer de prostată.

Cu toate acestea, un studiu randomizat controlat mai vechi a arătat că participanții nu au prezentat un risc crescut de cancer de prostată. Alte cercetări au sugerat că produsele lactate pot fi vinovate.

Există unele dovezi că suplimentele de calciu cresc riscul de calculi renali. Un studiu la care au participat peste 36 000 de femei aflate la postmenopauză a constatat că cele care au luat suplimentul prezentau un risc crescut de calculi renali.

Riscul de calculi renali pare să fie legat mai mult de suplimente decât de calciul provenit din alimentație. Consumul a mai mult de 2.000 mg de calciu pe zi din dietă sau suplimente este, de asemenea, legat de un risc crescut de calculi renali.

Nivelurile ridicate de calciu din sânge duc la hipercalcemie, care se caracterizează prin simptome negative precum dureri de stomac, greață, iritabilitate și depresie. Factori precum deshidratarea, afecțiunile tiroidiene și suplimentarea excesivă cu vitamina D pot contribui, de asemenea, la hipercalcemie.

Pentru cine sunt suplimentele de calciu

Un aport insuficient de calciu poate duce la osteoporoză, o afecțiune în care organismul elimină calciul din oase, făcându-le slabe și fragile. Femeile, în special după atingerea menopauzei, sunt mai predispuse să ia suplimente de calciu.

Suplimentele pot ajuta la umplerea golului în aportul de calciu dacă o dietă este insuficientă, cum ar fi o dietă vegană, o dietă bogată în proteine sau sodiu, o stare de sănătate care limitează absorbția calciului, un istoric de operație de bypass gastric, tratament pe termen lung cu corticosteroizi sau osteoporoză. Femeile în vârstă sunt mai susceptibile de a lua suplimente de calciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel