Această vitamină îți protejează...
Poate ai observat că păriții tăi au mai multe probleme în a-și aminti lucruri decât de obicei. Așadar, te întrebi dacă este vorba despre uitare legată de vârstă sau despre ceva mai serios sau de ceva care ar trebui verificat de un medic, precum demența. Cum poți aborda acest subiect delicat cu ei pentru a-i convinge să fie testați.
Cu fiecare zi care trece, observi că părinții tăi încep să aibă mici probleme cu memorarea lucrurilor sau să devină ușor confuzi în anumite situații. În timp ce astfel de lucruri pot părea inițial ca parte din procesul normal de îmbătrânire, uneori pot fi semne ale unor probleme mai grave, cum ar fi demența. Este important să fii atent la semnalele subtile pe care le trimit părinții tăi și să abordezi subiectul cu grijă și înțelegere.
Vezi și: Sucul care scade zahărul din sânge. Reduce riscul de diabet și cel al bolilor de inimă
Problema este că nu știi cum să abordezi subiectul. A spune unui părinte că crezi că ar trebui să fie testat pentru demență cu siguranță nu pare a fi o conversație ușoară. Dar dacă folosești abordarea potrivită, ai putea descoperi că părintele tău este mai dispus să coopereze decât crezi.
Doar pentru că părintele tău începe să uite lucruri din când în când nu înseamnă că boala Alzheimer sau alt tip de demență este cauza. Cu toate acestea, este important să fii atent la schimbările care nu sunt parte normală a procesului de îmbătrânire. Potrivit Institutului Național de Geriatrie și Clinicii Mayo, acestea sunt semne timpurii ale problemelor de memorie mai grave:
Vezi și: Ce se întâmplă în creier după vârsta de 50 de ani. Schimbările, ireversibile și cu impact major
- Repetarea întrebărilor
- Uitarea cuvintelor comune
- Amestecarea cuvintelor - folosirea unui cuvânt greșit pentru a identifica ceva
- A lua mai mult timp pentru a finaliza sarcinile familiare
- A se pierde într-o zonă familiară
- A nu putea urma instrucțiunile
- Schimbări ale stării de spirit sau comportamentului
- Confuzie legată de timp, oameni și locuri
- Neglijarea igienei personale, potrivit Get Carefull.
Părintele tău ar trebui să vadă un medic dacă întâmpină aceste probleme. Este important pentru el să fie testat pentru a vedea dacă simptomele sunt cauzate de Alzheimer, alt tip de demență sau de altceva în totalitate. Simptomele asemănătoare demenței pot fi cauzate de depresie, apnee în somn, probleme tiroidiene, deficiențe de vitamine, efecte secundare ale medicamentelor sau consum excesiv de alcool - toate acestea putând fi ameliorate cu tratament.
Cu toate că nu există un remediu pentru boala Alzheimer, un diagnostic precoce îi va permite părintelui tău să primească tratament care poate reduce simptomele.
Vezi și: Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră. Crește presiunea din creier
Demență, impact psihologic - FOTO: Freepik@seventyfour
Dacă ești tu cel care observă semne de problemă și vrei să inițiezi o conversație cu părintele tău, Snow sugerează să începi cu o întrebare mai generală. Încearcă ceva de genul: "Cum simți că te descurci? Este totul la fel sau sunt lucruri care nu sunt la fel?"
Dacă părintele tău nu crede că este ceva în neregulă și că nu este nevoie să fie testat, Snow recomandă încercarea uneia dintre aceste abordări:
Contactează o terță parte: Cere medicului de familie al părintelui tău sau chiar unul dintre prietenii părintelui tău să sugereze că ar trebui să fie testat pentru demență. Părintele tău ar putea fi mai deschis sugestiei dacă aceasta vine de la un profesionist sau de la un prieten decât de la tine, copilul.
Apelează la partea emoțională a părintelui: Spune-i părintelui tău că îți faci griji pentru bunăstarea lui și că îi ceri să se verifice la medic ca un favor pentru tine.
Cu cât încurajezi mai devreme părintele tău să fie testat, cu atât mai bine. Dacă părintele tău devine mai suspicios pe măsură ce problemele de memorie progresează, probabil că îți va fi mai greu să-l convingi să fie testat.
Nu există un singur test pentru demență, iar este dificil să se stabilească tipul specific de demență pe care o are o persoană. Dacă vrei să afli dacă părintele tău are demență sau, în mod specific, boala Alzheimer, primul pas este să programezi o consultație la medicul de familie.
Acesta poate face o evaluare care poate ajuta la excluderea faptului că problemele de memorie ale părintelui tău sunt cauzate de afecțiuni tratabile. Apoi, medicul poate trimite părintele tău la un neurolog, neuropsiholog, geriatru sau psihiatru geriatric pentru o evaluare și teste suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...