Cum alegerea medicului afectează riscul de deces. Impactul deciziei asupra sănătății

deces - FOTO: Freepik@isaac1112
Alegerea medicului care ne tratează poate avea un impact semnificativ asupra riscului de deces.

Relația dintre pacient și medic joacă un rol crucial în sănătatea acestuia. Deși vizitele la medic sunt rare pentru cei care nu se îmbolnăvesc des, acestea sunt cruciale pentru monitorizarea colesterolului, tensiunii arteriale și ritmului cardiac, precum și pentru depistarea altor condiții de sănătate.

Un studiu din 2024, publicat în Annals of Internal Medicine, a examinat rezultatele pe termen scurt ale peste 770.000 de beneficiari Medicare internați, constatând că pacientele tratate de doctori femei au avut un risc mai mic de deces în termen de 30 de zile comparativ cu cele tratate de doctori bărbați.

Vezi și: Combaterea transpirației excesive, soluții și recomandări pentru vară. Dr. Manuela Răvescu: Altă mare problemă

Diferențe în practica medicală: impactul asupra sănătății pacienților

Autorul principal al studiului, dr. Yusuke Tsugawa de la UCLA, subliniază că descoperirile indică faptul că medicii femei și bărbați practică medicina în moduri diferite, cu un impact semnificativ asupra sănătății pacienților. Deși diferența în rata mortalității a fost de numai 0,24%, aceasta a fost suficient de semnificativă din punct de vedere statistic pentru a fi remarcată de cercetători.

Vezi și: Impactul microbiomului intestinal asupra dezvoltării diabetului de tip 2

Posibile explicații pentru disparitățile observate

Studiul sugerează că medicii bărbați ar putea să nu acorde aceeași atenție condițiilor pacientelor femei ca medicii femei. De asemenea, comunicarea poate juca un rol crucial: abilitățile superioare de comunicare ale medicilor femei ar putea facilita transmiterea informațiilor critice pentru un diagnostic precis. Confortul sporit al pacientelor femei în prezența medicilor femei este, de asemenea, menționat ca posibil factor.

Limitările și concluziile studiului

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că rezultatele studiului nu pot fi generalizate la populații mai tinere. Astfel, beneficiile observate ale tratamentului oferit de medici femei nu sunt neapărat aplicabile și în cazul altor categorii de vârstă.

Vezi și: Interacțiunea dintre monocite și trombocite, noi descoperiri. Cum luptă împotriva infecțiilor

Abordări diferite

Cercetătorii spun că ar putea exista mai multe motive potențiale pentru diferențele în rezultatele între medicii femei și bărbați.

"Știm că există diferențe în modelele de furnizare a îngrijirii între medicii bărbați și cei femei în diferite domenii ale medicinei. Medicii femei petrec mai mult timp cu pacienții și sunt mai implicate în luarea deciziilor medicale comune și discuțiile de parteneriat decât colegii lor bărbați", a declarat dr. Lisa Rotenstein, co-autoare a studiului și profesor asistent și director medical la Univeristatea California San Francisco, pentru Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel