Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cum alegem pasta de dinți potrivită. Ce trebuie să avem în vedere ne explică medicii stomatologi. În comerț se găsesc o varietate de astfel de produse. De câțiva ani a apărut și pasta de dinți cu cărbune activ care promite că face minuni. Dar medicii stomatologi au elaborat un scurt ghid legat de alegerea pastei de dinți.
Medicul stomatolog Remus Grecea explică pe pagina sa de Facebook ce este pasta de dinți, astfel să înțelegem ce trebuie să avem în vedere atunci când ne cumpărăm astfel de produse.
”Agenții anticarie fără prescripție medicală sau pasta de dinți sunt un amestec care conține material abraziv în formă dozată (gel, pastă sau praf) pentru a livra medicament anticarios dinților. Un medicament anticarie este definit ca „un medicament care ajută la prevenirea sau în tratamentul profilactic al unei leziuni carioase (demineralizare sau carie minoră)””, explică medicul stomatolog.
Pasta de dinți trebuie să conțină mai multe ingrediente. Acestea ajută la eliminarea plăcii bacteriene, dar și la împrospătarea respirației.
Astfel, medicul stomatolog, explică ce trebuie să conțină o pastă de dinți.
- fluor - cantitatea de fluor ce se găsește în pastele de dinți este destul de mica, acesta neavând un rol negativ pentru organism;
- agent antibacterian - acesta este primul criteriu pe care o pastă de dinţi trebuie să îl îndeplinească, să îndepărteze placa bacteriană pentru a preveni apariția cariilor;
- agenți specifici fiecărei afecțiuni - o parte din pacienţi prezintă probleme de hipersensibilitate, alţii doresc să îşi păstreze dinţii cât mai albi, alţii au probleme cu tartrul.
- Copiii nu pot folosi paste de dinţi pe care le folosesc adulţii datorită compoziţiei acestora, astfel că vor necesita paste de dinţi special concepute pentru ei;
- abrazivitate scăzută - utilizarea unei paste de dinţi cu un grad de abrazivitate crescut pe timp îndelungat este dăunătoare smalţului dentar și gingiilor”, mai notează medicul.
Pe piață sunt disponibile zeci de tipuri de pastă de dinți, cu diferite arome și culori. Contează, însă și tipul de pastă de dinți pe care o folosim.
Astfel, pasta de dinți poate fi:
- pastă de dinţi pentru prevenirea apariției plăcii dentare;
- pastă de dinţi desensibilizantă;
- pastă de dinţi pentru albire;
- pastă de dinţi pentru copii;
- pastă de dinți utilizată în tratamentul parodontozei;
- pastă de dinţi cu ingrediente naturale.
Vezi și: De ce te trezești cu mâinile umflate. 7 cauze posibile și ce să faci să ameliorezi simptomele
Ambalajul pastei de dinți oferă o serie de informații esențiale. Astfel, medicul ne explică ce înseamnă înscripțiile de pe pasta de dinți.
”Componentele principale și secundare ale unei paste de dinți sunt prezentate pe eticheta produsului.
Orice pastă de dinți are un pătrățel colorat pe partea de jos a tubului. Fiecare culoare are o semnificație, care arată elementele chimice / naturale / medicinale din care este făcută pasta de dinți:
Verde - elemente naturale;
Albastră - elemente naturale și medicinale;
Roşie - elemente naturale și chimice;
Neagră - doar elemente chimice”, mai notează medicul.
”Nu există pastă de dinţi perfectă. Fiecare pastă de dinți are cate un rol bine determinat fiecărei întrebuințări. Pasta de dinți perfectă este pasta de dinți pe care trebuie să o folosim în funcție de necesitatea fiecăruia. Pentru a afla ce tip de pastă de dinți vi se potrivește este necesară o vizită la medicul stomatolog”, mai explică medicul stomatolog.
Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"
Pasta de dinți expiră, dar utilizarea acesteia după data expirării nu este dăunătoare. Pur și simplu nu este benefic. Asta pentru că ingredientele active devin mai puțin eficiente în timp. Atât FDA cât și American Dental Association (ADA) solicită ca producătorilor să inscripționeze data expirării pe pasta de dinți. Fiecare tub individual de pastă de dinți ar trebui să aibă propria dată de expirare imprimată pe cutie și tub. De obicei, la aproximativ doi ani de la fabricarea pastei de dinți, arată Healthline.
Data de expirare a pastei de dinți se datorează în principal ingredientului său activ, fluorul. Cercetările arată că fluorul se poate degrada și poate deveni mai puțin eficient în prevenirea cariilor în timp.
Fluorul este principalul ingredient care ajută la combaterea cariilor și la menținerea dinților sănătoși. Funcționează prin susținerea smalțului dinților sănătos. Smalțul este partea strălucitoare, albă, vizibilă a dintelui și este prima linie de apărare a dintelui împotriva cariilor.
Prevenirea pierderii smalțului este extrem de importantă, deoarece odată ce smalțul este uzat, prin degradare și alte daune, acesta nu se regenerează.
FDA recomandă o dată de expirare pe toate produsele alimentare și medicamente pentru a asigura siguranța și calitatea. Când pasta de dinți conține fluor pentru a lupta împotriva cariilor, fluorul este considerat un medicament, astfel încât FDA reglementează datele de expirare pe pasta de dinți cu fluor, mai nptează Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...