Creierul uman, activ și alert chiar și atunci când acționăm din reflex. Studiu

Creier
Creierul uman rămâne în continuare un mister pentru oamenii de știință. Cu toate astea, studiile încearcă să dezvăluie secretele funcționării acestui calculator complex. 

Noile cercetări, bazate pe rezultate anterioare pe testele pe șoareci, arată cum creierul nostru nu este niciodată în repaus, nici măcar atunci când acționăm din reflex. 

Creierul nostru este adesea asemănat cu un calculatoar, cu abilități învățate și amintiri stocate în tiparele de activitate a miliarde de celule nervoase. Cu toate acestea, noile cercetări arată că amintirile unor evenimente și experiențe specifice nu se pot fi stabilite niciodată. În schimb, tiparele de activitate care stochează informații se pot schimba continuu, chiar și atunci când nu învățăm nimic nou.


De ce acest lucru nu determină creierul să uite ce a învățat? 

Studiul, realizat de cerecetătorii de la Universitatea din Cambridge, Harvard Medical School și Universitatea Stanford, dezvăluie modul în care creierul poate accesa în mod fiabil informațiile stocate, în ciuda modificărilor drastice ale semnalelor creierului.

Cercetarea, condusă de dr. Timothy O'Leary de la Departamentul de Inginerie din Cambridge, arată că diferite părți ale creierului nostru ar putea avea nevoie să  urmărească informațiile din alte părți ale creierului, în timp ce se deplasează. Studiul lor, publicat în revista științifică eLife, oferă primele dovezi că schimbările constante ale activității neuronale sunt compatibile cu amintirile pe termen lung ale abilităților învățate.

 


Cercetătorii au ajuns la această concluzie prin modelarea și analiza datelor prelevate dintr-un experiment în care șoarecii au fost antrenați să asocieze o notă vizuală la începutul unui labirint de realitate virtuală de 4,5 metri cu viraj la stânga sau la dreapta la o intersecție T, înainte de a naviga către o recompensă. Rezultatele studiului din 2017 au arătat că celulele nervoase unice din creier au schimbat continuu informațiile pe care le codificau despre această sarcină învățată, chiar dacă comportamentul șoarecilor a rămas stabil în timp.

 

"Găsirea tiparelor coerente în acest ansamblu de celule este o provocare, la fel ca încercarea de a determina comportamentul unui roi de insecte", a spus O'Leary. "Cu toate acestea, în anumite privințe, creierul în sine trebuie să rezolve o sarcină similară, deoarece alte zone ale creierului trebuie să extragă și să proceseze informații din aceeași populație."

 

Studiul integral, aici. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel