Alimentația în sezonul rece poate fi...
Creier, răzbunare, furie. Cercetători de la Universitatea din Geneva (UNIGE), Elveția, au descoperit zonele creierului care se activează când un om experimentează sentimente de nedreptate, furie și răzbunare, informează sciencedaily.
Autorii studiului au creat un joc economic în care un participant se confruntă cu comportamentul corect al unui jucător și cu provocările incorecte ale altui jucător. Iar prin imagistica creierului au observat care zone au fost activate în timp ce participantul la studiu a experimentat nedreptate și furie.
Olga Klimecki-Lenz este cercetătorul de la UNIGE care a căutat acele zone ale creierului care au reacționat atunci când persoana a devenit supărată și a urmărit cum acest sentiment s-a materializat într-un comportament răzbunător.
Jocul are loc în trei faze, în timpul cărora participantul este instalat într-un scaner cu rezonanță magnetică (IRM), iar cercetătorii le măsoară activitatea creierului. Participantul primește fotografii cu ceilalți doi jucători, mesajele pe care aceștia le dau și tranzacțiile financiare pe care le fac.
În a doua fază a jocului, cea de provocare: participantul primește în mod pasiv deciziile celorlalți doi jucători și mai ales provocările și nedreptățile jucătorului inechitabil, care îi determină un sentiment de furie. În ultima etapă: participantul este, din nou, stăpânul jocului și poate alege dacă să se răzbune sau nu penalizând ceilalți doi jucători. În general, participanții s-au purtat frumos cu jucătorul corect, dar unii s-au răzbunat pentru nedreptățile comise de jucătorul nedrept.
În faza de provocare a jocului, a doua etapă, cercetătorii au localizat sentimentului de furie din creier prin RMN. Au sesizat activitatea lobului temporal superior și a amigdalei, cunoscută pentru rolul său în sentimentul de frică și în prelucrarea relevanței ț atunci când participanții au privit fotografia jucătorului nedrept. Iar cu cât nivelul de furie declarat de participant este mai ridicat, cu atât activitatea lor este mai puternică.
"Dar jocul Inequality ne-a permis, mai presus de toate, să identificăm rolul crucial al cortexului prefrontal dorsolateral (DLPFC), o zonă care este esențială pentru reglarea emoțiilor și care se află în partea din față a creierului!", afirmă, pentru sursa citată, Olga Klimecki-Lenz.
În medie, participanții s-au răzbunat pe jucătorul nedrept. Însă, 11 participanți au rămas corect față de jucătorul nedrept. Cu cât activitatea DLPFC este mai mare în timpul fazei de provocare, cu atât mai puțini participanți au pedepsit jucătorul nedrept: "Am observat că DLPFC este coordonat cu cortexul motor care direcționează mâna care face alegerea comportamentului răzbunător sau nu. (...) Lumea se poate întreba dacă o creștere a activității DLPFC obținută prin stimulare transmagnetică ar permite scăderea actelor de răzbunare sau chiar suprimarea acestora".
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...